Україні поставили головну умову членства в Євросоюзі
Категорія
Політика
Дата публікації

Україні поставили головну умову членства в Євросоюзі

Україні поставили головну умову членства в Євросоюзі
Джерело:  online.ua

Вже не корупція, а судова реформа є головною перешкодою для України на шляху до Євросоюзу. Посол ЄС в Україні Матті Маасікас закликав українського лідера Володимира Зеленського дати поштовх і продемонструвати, що її дійсно необхідно просунути вперед.

Джерело: "живий чат" в Facebook з представниками Євросоюзу

Обговорюючи Україну, Маасікас підкреслив, що судова реформа залишається ключем для всього порядку денного реформ в країні і найважливішим фактором її економічного розвитку. Він зазначив, що саме недоліки судової системи відлякують інвесторів від вкладення грошей в Україну.

"Судова реформа - серед головних речей, які все ще потрібно змінити в Україні на її шляху до Європи і наближення до ЄС ... Судова система - це щось таке, що не було реформовано в Україні за всі 30 років її незалежності. Опитування серед представників бізнесу, які працюють в Україні або цікавляться Україною, кажуть, що вже не корупція, а судова система є першим фактором, який відлякує потенційних інвесторів і змушує їх сумніватися, чи інвестувати гроші в Україну ", - сказав європейський дипломат.

Маасікас нагадав, що на прискоренні судової реформи в Україні наполягає і глава європейської дипломатії Жозеп Боррель, який називає її "матір'ю всіх реформ". За словами европейського дипломата, Брюссель і країни G7 активно допомагають Києву провести правильну реформу судової системи.

"Ми поділилися з владою і громадськістю України дорожньою картою, що містить кроки, які потрібно зробити, з нашої точки зору, для правильної реформи судової системи. В основі цих пропозицій, в основі будь-якої змістовної реформи, є реформа Вищої ради правосуддя, тих структур, які проводять адміністрування бюджету судів, і тих, які призначають суддів ", - додав Маасікас.

Європейський дипломат також нагадав, що Євросоюз надає Україні експертів і виділяє гроші, щоб ця реформа просувалася вперед, але без підтримки лідерів реформування не відбудеться.

"Дійсно важливі політичні питання в Україні потребують підтримки з боку лідерів. Президент Володимир Зеленський запропонував певні заходи. Але потрібен такий постійний поштовх від президента, який буде демонструвати, що це є пріоритетом, і це дійсно необхідно. Ваша країна має всю міжнародну підтримку для цього ", - підсумував посол ЄС.

Судова реформа в Україні

Як відомо, кілька законопроєктів щодо судової реформи, які ініціюють в Раді, серйозно турбують Євросоюз. У їх числі, зокрема, законопроєкти про внесення змін до законів "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя". В ЄС незадоволені положеннями в частині дотримання зобов'язань, відображених в Угоді про асоціацію між ЄС і Україною.

Кілька днів тому Венеціанська комісія також оприлюднила висновок щодо законопроєкту №5068 про реформу головного суддівського органу країни - Вищої ради правосуддя. У висновку в цілому схвалена ця законодавча ініціатива, але дані рекомендації, як посилити контроль за дотриманням суддівської етики і доброчесності серед суддів та органів судової влади України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?