Українська влада планує масштабне перекроювання бюджету — що відомо
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українська влада планує масштабне перекроювання бюджету — що відомо

Українська влада планує масштабне перекроювання бюджету — що відомо
Джерело:  online.ua

Українська влад готується до довготривалої та виснажливої війни з Росією. У зв'язку з цим Верховна Рада планує запропонувати зміни до Бюджетного кодексу, в результаті яких хочуть створити Нацфонд відновлення, здійснити рекордний перетік бюджету з Мінвідновлення до Мінстратегпрому, а також кардинально змінити державні пріоритети та їх фінансування.

Джерело: "УП" з посиланням на своїх інсайдерів

В Україні готують масштабне перекроювання бюджету: перші подробиці

Як вдалося дізнатися журналістам, після створення Нацфонду відновлення, у ньому мають намір об'єднати наразі розпорошену міжнародну допомогу на заходи з відновлення, гроші із загального фонду держбюджету на відбудову та інші потенційні джерела.

Окрім того, наголошується, що всі видатки з фонду підпадуть під контроль і виділятимуть відповідно до пріоритетності проєктів.

Влада країни не хоче, щоб сьогодення України та її майбутнє залежали від міжнародних партнерів, адже підтримка з боку США, Польщі чи Словаччини може зникнути будь-якої миті.

На переконання депутатів, рекордний перетік бюджету з Мінвідновлення до Мінстратегпрому – це рішення, яке допоможе Україні перемогти навіть у довготривалій війні.

Що конкретно може змінитися

За словами редакції видання, бюджет Міністерства відновлення Олександра Кубракова у 2024 році зазнає трикратного зменшення.

"Зекономлені" близько 80 мільярдів отримають Мінстратегпром, у якого +618% порівняно з бюджетом 2023 року та Мінцифри із +350%.

Це вкладається в загальну зміну пріоритетів фінансування: країна на другому році війни переходить від будівництва доріг до випуску зброї та дронів. Ще одним головним вигодонабувачем від урізань у Мінвідновленні стане Міністерство економіки, яке очолює Юлія Свириденко. На її відомство перекинуть додаткових 29 мільярдів.

Ситуація з Мінвідновлення буде вкрай хиткою, оскільки керівництво міністерства буде шукати гроші самотужки.

Нам кажуть: шукайте гроші на відновлення. Не в бюджеті, а в партнерів, у донорів. І ми, якщо чесно, їх знайдемо, - заявляють інсайдери у відомстві.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?