Українцям нагадали, хто може безкоштовно лікуватися від коронавіруса
Категорія
Україна
Дата публікації

Українцям нагадали, хто може безкоштовно лікуватися від коронавіруса

Українцям нагадали, хто може безкоштовно лікуватися від коронавіруса
Джерело:  online.ua

В Україні спостерігається напружена ситуація з госпіталізацією хворих COVID-19, так як не вистачає місць у лікарнях і медичного персоналу для надання допомоги пацієнтам. Але ще часто виникають проблеми з оплатою лікування коронавіруса - влада стверджує, що повністю фінансує лікарні і поставляє в медустанови все необхідне для лікування хворих на коронавірус, але пацієнти скаржаться, що витрачають десятки тисяч гривень на ліки. У Національній службі здоров'я України 17 жовтня вирішили поставити крапку в питанні безкоштовного лікування коронавіруса. У НСЗУ чітко пояснили, хто може безкоштовно лікуватися від коронавіруса, скільки коштує лікування, хто оплачує ліки під час лікування коронавіруса вдома, передає ONLINE.UA.

"Відповідно до Стандарту медичної допомоги при коронавірусної хвороби, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я, пацієнтів з легкою формою підтвердженого або ймовірного захворювання COVID-19 рекомендується лікувати в домашніх умовах. Так само, як пацієнтів, які вже одужують і не вимагають цілодобового спостереження. Тобто якщо пацієнт має легкі симптоми перебігу захворювання, лікар дає рекомендації по самоізоляції і лікування в разі погіршення стану. Симптоматичне лікування, наприклад, жарознижувальне за призначенням лікаря оплачується пацієнтом ", - пояснили в НСЗУ за чий рахунок відбувається лікування коронавіруса амбулаторно.

Що стосується лікування коронавіруса в лікарні, то воно безкоштовно для пацієнтів. В безкоштовний пакет послуг лікування пацієнтів з COVID-19 входить:

  • тестування на COVID-19;

  • лабораторні та інструментальні дослідження;

  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів;

  • киснева підтримка, інтенсивна терапія і підключення до ШВЛ або ЕКМО при необхідності;

  • медикаментозна терапія і знеболювання при необхідності;

  • консультації лікарів інших спеціальностей.

У службі підкреслили, що всі препарати, передбачені національним протоколом лікування COVID-19 входять в тариф, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних установ. Тому лікування пацієнтів з коронавірусом в лікарні є безкоштовним. Відзначається, що в середньому держава оплачує за один випадок лікування в стаціонарі понад 20 тисяч гривень - є пацієнти, на яких, в залежності від їх стану, витрачається в 2-3 рази більше, а є ті, на яких витрачається менше.

У НСЗУ також нагадали, з якими сіпмтоми пацієнта госпіталізують. У лікарні направляють при виникненні задухи, утрудненого дихання, збільшення частоти дихання більше фізіологічної норми, кровохаркання, шлунково-кишкових симптомах (нудота, блювота, діарея), зміні психічного стану (сплутаність свідомості, загальмованість). Також медична допомога в стаціонарі показана всім пацієнтам, у яких, незалежно від тяжкості стану, підвищена температури вище 38 градусів і вона погано піддається корекції.

"При легкому перебігу захворювання властиві такі ознаки - невисока лихоманка (до 38°C), що добре контролюється; нежить; сухий кашель без ознак дихальної недостатності, відсутність шлунково-кишкових проявів; відсутність змін психічного стану (порушення свідомості, млявість). Якщо пацієнт має легкі симптоми перебігу захворювання, лікар призначає симптоматичне лікування", - підсумували в НСЗУ.

Важливо відзначити, що в офіційному звіті НСЗУ зазначено, що медичну допомогу в стаціонарі протягом квітня-вересня отримали 71611 пацієнтів з COVID-19. НСЗУ виплатила за цей вид медичних послуг 3,4 млрд грн.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 17 жовтня в Україні зафіксували 6410 нових випадків зараження, з яких госпіталізували 1089 осіб. Загальна кількість хворих COVID-19 налічує вже 293 641 осіб, з них 5517 пацієнтів померли через ускладнення, спровокованих коронавірусною хворобою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?