В Чехії спалахнув протест проти пропутінського президента Земана
Категорія
Світ
Дата публікації

В Чехії спалахнув протест проти пропутінського президента Земана

В Чехії спалахнув протест проти пропутінського президента Земана
Джерело:  online.ua

29 квітня в столиці Чехії, Празі, спалахнув масштабний протест після гучного дипломатичного скандалу з Росією. Від 10 до 20 тисяч людей вийшли на вулиці на знак протесту проти політики президента Мілоша Земана, який є не тільки проросійским політиком, а й приятелем очільника Кремля Володимира Путіна.

Джерело:  Ceske Noviny

Що відомо про протест в Чехії проти Земана

"Увечері 29 квітня кілька тисяч людей зібралися в Празі на знак протесту проти президента Мілоша Земана та інших проросійських політиків. Протестувальники при цьому дотримувалися протиепідемічних заходів, таких як дотримання дистанції та носіння масок", - йдеться в повідомленні видання.

Згідно з даними місцевої поліції, в акції брали участь 10 тисяч людей. Однак організатори протестів стверджують, що на кінець демонстрації на площі було близько 20 тисяч людей. Демонстрації відбулись і в інших містах країни.

Люди вийшли на протест з прапорами Чехії та Європейського Союзу. Деякі мали банери, наприклад з написами: "Разом ми належимо до Заходу", "Земан – зрадник" або "Ми не Росія, ми не товар".

Організатором акції став громадський рух "Мільйон митей для демократії". Його представники скаржаться на те, що Мілош Земан безсоромно веде їхню країну "прямо в руки Росії", поширюючи "ті ж самі казки, що і російські дезинформаційні сайти, і російська пропаганда".

"Під час своєї недільної промови Земан наголосив, що немає ніяких доказів або свідчень того, що російські агенти знаходилися в приміщенні. Він також розповів про нібито другу версію слідства, згідно з якою вибух в районі розташування боєприпасів був викликаний непрофесійним поводженням з вибуховими речовинами. У Чехії низка політиків обурилися виступом президента Мілоша Земана", - пише видання.

Що відомо про конфлікт Чехії та РФ

Влада Чехії ухвалила рішення зрівняти кількість співробітників російського посольства у Празі з кількістю співробітників чеського посольства у Москві, що означає висилку ще близько 70 співробітників російського диппредставництва.

Офіційна Москва повинна до кінця травня вивезти своїх працівників і дипломатів.

Гучний скандал спалахнув після того, як Прага звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?