В ЄС дізналися, хто стоїть за фальсифікацією виборів в Білорусі
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС дізналися, хто стоїть за фальсифікацією виборів в Білорусі

В ЄС дізналися, хто стоїть за фальсифікацією виборів в Білорусі
Джерело:  online.ua

26 жовтня закінчився термін народного ультиматуму, який опозиція оголошувала Олександру Лукашенко. Нелегітимний президент, перемогу на виборах якого не визнали ні білоруси, ні більшість країн світу, відмовився йти у відставку, як того вимагали білоруси, а став лише потужніше розганяти мирних громадян з акцій протесту. На ситуацію, що загострилася, звернули увагу в Європарламенті. У день, коли Лукашенко давався останній шанс піти на діалог з людьми, там оприлюднили список осіб, які стоять за фальсифікацією виборів в Білорусі. Проти них вже у найближчі дні будуть введені санкції. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на повідомлення голови Європарламенту Манфреда Вебера в соцмережі.

"Вчора ввечері закінчився народний ультиматум Лукашенко. Прийшов час проявити особливу пильність і продемонструвати нашу повну підтримку демократичної опозиції в Білорусі. Тим, хто сприяє насильницької диктатурі Лукашенко: ми спостерігаємо, і ви станете перед судом", - написав Вебер під відео, в якому показав список осіб, які допомогли Лукашенко силою захопити владу в Білорусі.

У списку вказані імена певних суддів і членів виборчої комісії, особистих помічників Лукашенко, співробітників поліції і пенітенціарних установ, членів уряду, директора державного телебачення, сина Лукашенка Віктора і багатьох інших. На думку Європейської народної партії, найбільшої фракції Європарламенту, імена в списку повинні бути додані до санкцій, вже узгодженим державами-членами ЄС 12 жовтня, щоб боротися з безкарністю і анонімністю осіб, відповідальних за порушення прав людини в Білорусі.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі тривають вже третій місяць. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Незважаючи на те, що майже весь світ, крім Росії і ще деяких країн, які не визнають легітимність Лукашенко, білоруський диктатор 23 вересня влаштував таємну інавгурацію і оголосив себе президентом Білорусі. Жителі країни обурені тим, що відбувається - вони рішуче налаштовані повалити режим Лукашенка.

Важливо відзначити, що 26 жовтня в Білорусі розпочався загальнонаціональний страйк. У ній беруть участь співробітники ряду державних підприємств, наприклад, «Гродно Азоту», Мінського тракторного заводу, Мінського електротехнічного заводу, Мінського заводу колісних тягачів і «Белоруснефть». До страйку приєдналися робітники багатьох приватних компаній. Деякі з них оголосили 26 жовтня вихідним днем, інші пішли на безстрокові канікули або закрилися через технічні причини, наприклад, на інвентаризацію. Серед них - медичні центри, магазини, бари, кафе, тренажерні зали, турфірми, салони краси і сервісні центри.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Євросоюз попередив Лукашенко про наслідки, якщо він почне застосовувати бойову зброю проти білорусів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?