В ЄС не виключають подальші обмеження на імпорт з України
Категорія
Економіка
Дата публікації

В ЄС не виключають подальші обмеження на імпорт з України

В ЄС не виключають подальші обмеження на імпорт з України
Джерело:  online.ua

В Єврокомісії не виключають введення обмежень на імпорт окремих сільскогосподарських товарів з України навіть після продовження дії режиму безмитної торгівлі з 5 червня.

Джерело: заява віцепрезидента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса

В ЄС можуть зберегти обмеження на імпорт зерна та іншої продукції з України 

Зокрема, Домбровскіс заявив, що після схвалення рішення щодо продовження безмитної торгівлі з Україною ще на один рік після 5 червня Євросоюз нібито має правову основу для продовження захисних дій проти імпорту агропродукції з України.

Тому що чинні виключні захисні заходи, що були передбачені попередніми автономними регуляторними правилами, втрачають чинність 5 червня, - пояснює Домбровскіс.

Віцепрезидент Єврокомісії додав, що ЄС продовжує обговорення цієї теми із п’ятьома країнами-членами, яких стосуються обмеження українського імпорту, а також із Україною, і в разі продовження обмежень сторони визначать конкретні дати їхньої дії.

Реакція України 

За словами президента Володимира Зеленського, продовження торговельної лібералізації на українську продукцію в Євросоюзі є новим етапом секторальної інтеграції української економіки в європейську, хоча певні обмеження можуть зберегтися.

Важливе рішення Ради Євросоюзу для України – ще на рік подовжено торговельну лібералізацію на українську продукцію. Фактично це повне скасування мит і квот до червня 24-го року. І це новий етап секторальної інтеграції нашої економіки – України та всього Європейського Союзу, те, що однозначно робить нас всіх у Європі сильнішими. У процесі нашого просування у Євросоюз таку лібералізацію – поки тимчасову – ми маємо зробити постійною, і без жодних винятків та обмежень. Власне, як це й має відповідати духу єдиної та вільної Європи – без бар’єрів, - підкреслив президент України.

Водночас, український президент зазначив, що й після цього є ризик, що "окремі обмеження все ж можуть залишитися, якщо тиск окремих урядів на ЄС збережеться".

Але внутрішня політика не має перекривати спільні європейські цілі. Тож, упевнений, ми зможемо знайти таке рішення, зокрема для фермерів в Україні і в деяких країнах-сусідках, яке відповідатиме нашим спільним європейським інтересам і стандартам, - впевнений глава держави.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?