В ЄС поклали на Росію відповідальність за підрив Каховської ГЕС
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС поклали на Росію відповідальність за підрив Каховської ГЕС

В ЄС поклали на Росію відповідальність за підрив Каховської ГЕС
Джерело:  online.ua

За словами верховного представника зовнішньої політики ЄС Жозепа Борреля, дамбу Каховської ГЕС підірвали за допомогою вибухівки і все вказує на те, що це зробили російські військові злочинці.

Джерело: заява Борреля

В ЄС покладають на Росію відповідальність за підрив Каховської ГЕС 

Дамбу не бомбили. Вона була зруйнована вибухівкою, встановленою в місцях розташування турбін. Ця територія знаходиться під контролем Росії. Я не був там, щоб дізнатися, хто це зробив. Але все вказує на те, що якщо це відбулося на території під контролем Росії, важко повірити, що це міг бути хтось інший, - зазначив Боррель.

Він підкреслив, що у будь-якому випадку наслідки підриву для України є жахливими, як з екологічної, так і з гуманітарної точки зору.

Яка позиція Єврокомісії 

Між тим, за словами заступниці головного речника Єврокомісії Дани Спінант, у відомстві покладають відповідальність на Росію за підрив Каховської ГЕС.

Зокрема, вона відповіла на твердження китайського журналіста про те, що Євросоюз нібито має різні підходи, бо в ЄС засудили Росію за підрив Каховської ГЕС без незалежного розслідування, коли водночас після вибухів на газогонах "Північних потоків" було проведено багато розслідувань.

Я не поділяю ваше бачення щодо будь-яких відмінностей. Я можу сказати вам, що стосовно надзвичайно жахливого і катастрофічного вибуху або руйнування дамби, що призвело до страждання... десятків тисяч українців, які залишились без питної води і насправді опинились під ризиком втрати своїх життів, і у зв'язку з жертвами, про які повідомлялося, ми дуже чітко заявляли про нашу позицію. Перш за все, ми зробимо усе можливо для постраждалих людей. По-друге, як ви знаєте, як і ми, що Росія розпочала цю війну, що Росія там скидає бомби і обстрілює, а українці захищають себе, - зазначила Спінант.

За її словами, тому, Росія несе головну відповідальність за те, що відбувається в Україні.

Загалом, це перша заява, на яку ви маєте звертати увагу у зв'язку з цим інцидентом та іншими, - підкреслила Спінант.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?