В ЄС різко змінили позицію щодо Росії і Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС різко змінили позицію щодо Росії і Путіна

В ЄС різко змінили позицію щодо Росії і Путіна
Джерело:  online.ua

Шеф європейської дипломатії Жозеп Боррель раптово змінив свою категоричну позицію щодо Росії і закликав ЄС до діалогу з главою Кремля Володимиром Путіним. Він підтримав ідею канцлерки Німеччини Ангели Меркель і французького лідера Еммануеля Макрона вести переговори з Москвою, тому закликав всі країни ЄС домовиться між собою і прийти до єдиної думки, що Брюссель буде говорити Путіну.

Джерело: El Pais

Боррель, кажучи про майбутні відносини ЄС з Росією, згадав війну в Україні, яку проти нашої країни вже сьомий рік веде російський агресор. Він також визнав, що приховане протистояння Брюсселя і Москви викликає побоювання у ряду європейських країн, які категорично відмовляються від діалогу з Путіним. На думку верховного представника ЄС із закордонних справ, такий підхід в корені неправильний.

"Ми повинні шукати шляхи порозуміння з Росією з питань, в яких вона нам потрібна: Арктика, енергетика. З Росією у нас повинна бути стратегія стримування, відмови від шкідливих ініціатив і укладення угод по необхідних питаннях", - вважає Боррель.

На думку дипломата, всі 27 країн ЄС повинні визначитися, як Європа буде далі домовлятися з Путіним. Після цього, як вважає Боррель, главу Кремля можна буде запросити на саміт ЄС, що раніше пропонували Меркель і Макрон, чим спровокували гучний скандал.

Що пропонували Макрон і Меркель щодо Росії і Путіна

23 червня канцлерка ФРН Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон запропонували проводити саміти ЄС на рівні глав держав і урядів за участю президента РФ Володимира Путіна, щоб "оживити" відносини Європи і Росії. Лідери ЄС категорично відмовилися від цієї ідеї після того, як Польща і країни Балтії заявили, що це стане неправильним сигналом.

Офіційний Брюссель підтримав вибіркове взаємодію з Росією, однак запропонував високому представнику підготувати варіанти обмежувальних заходів, включаючи економічні санкції.

Ідея Меркель і Макрона щодо Путіна стала несподіванкою для деяких країн ЄС і застала їх зненацька, оскільки саміти ЄС за участю президента РФ перестали проводити з 2014 року - після окупації українського Криму Росією, яка до сих пір триває.

Українські дипломати також звернули увагу представників Меркель і Макрона на те, що ця ініціатива йде врозріз з санкцій політикою офіційного Брюсселя, яку прийняли члени ЄС, реагуючи на агресію РФ проти України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?