В ЄС спалахнув новий скандал навколо Зеленського та України
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС спалахнув новий скандал навколо Зеленського та України

В ЄС спалахнув новий скандал навколо Зеленського та України
Джерело:  online.ua

В ЄС розгорівся новий гучний скандал після того, як стало відомо, що очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Леєн відмовилася від запрошення українського лідера Володимира Зеленського відвідати святкування 30-тої річниці незалежності України в Києві. Чиновницю почали жорстко критикувати за порушення протоколу і недостатню підтримку України. 

Джерело:  Politico

Хронологія нового скандалу в ЄС

Глава держави Володимир Зеленський запросив Урсулу фон дер Ляєн до Києва для участі у святкуванні 30-річчя незалежності України, а також у інавгураційному саміті "Кримської платформи".

Проте у відповідь на запрошення український лідер отримав відмову, яку підписав очільник кабінету фон дер Ляєн Бйорн Зайберт, а не сама президентка Єврокомісії, як це передбачено протоколом.

"Це рішення змусило занепокоїтись дипломатів у ЄС. Відхилення такого запрошення може викликати сумніви щодо рішучості фон дер Ляєн продемонструвати підтримку України в той час, коли Росія збирає на своєму кордоні найбільшу кількість військ з 2014 року", - йдеться в повідомленні.

Головною причиною відхилення запрошення команда очільниці ЄК назвала занадто завантажений графік політикині. Однак європейські дипломати звернули увагу на те, що події в Києві призначені на 23 і 24 серпня - час, коли Брюссель і інституції ЄС на літніх канікулах.

На їхню думку, фон дер Ляєн просто шукає відмовки.

За словами експертів та деяких іноземних політиків, відхилення запрошення Зеленського вкотре нагадує про складні відносини і різні підходи до зовнішньої політики між фон дер Ляєн та главою Європейської ради Шарлем Мішелем.

"Зеленський запросив Мішеля на заходи під час його офіційного візиту в Україну в минулому місяці, коли Мішель вирушив на лінію зіткнення на Донбасі. За словами офіційних осіб ЄС, Мішель негайно пообіцяв докласти всіх зусиль, щоб взяти участь у заходах в Україні, і сказав, що при необхідності змінить свої плани на літні канікули", - пише видання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?