В Індії з'явиться новий інструмент для дослідження Всесвіту — що це означає
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

В Індії з'явиться новий інструмент для дослідження Всесвіту — що це означає

В Індії з'явиться новий інструмент для дослідження Всесвіту — що це означає
Джерело:  online.ua

Індійська влада підтримала рішення щодо старту будівництва власного детектора гравітаційних хвиль для вивчення Всесвіту. Об'єкт планують побудувати, орієнтуючись на проєкт американського детектора LIGO, який першим виявив гравітаційні хвилі, передбачені Ейнштейном 100 років тому.

Джерело: LIGO-India

Що важливо знати про LIGO-India

На будівництво LIGO-India мають намір витратити близько 320 мільйонів доларів. Воно розпочнеться поблизу міста Аундха в штаті Махараштра.

За словами розробників, це буде комплекс будівель, включно з L-подібним інтерферометром із 4-кілометровими рукавами.

Що важливо розуміти, проєкти будівель уже завершили, дороги до об'єкта підведено, частину обладнання — вакуумні камери — випробувано в лабораторії.

Оскільки проєкт LIGO-India стане калькою з проєкту LIGO-USA, то про передачу технологій і проєктної документації сторони, цілком можливо, уже домовились.

Окрім того, наголошується, що індійська влада зобов'язана дотримуватися перевірених рекомендацій і повторити вже реалізований проєкт.

Як саме працює LIGO

Фахівці звертають увагу на те, що інтерферометр LIGO здатний розрізнити різницю фаз у двох опорних лазерних променях, що вкаже на викривлення простору-часу.

За їхніми словами, це означатиме, що через детектор пройшла гравітаційна хвиля, яка змінила довжину пробігу лазерних променів.

Що вища точність спостережень, то точніше можна визначити, на якій ділянці неба відбулася гравітаційна подія. Це може бути злиття масивних чорних дір або нейтронних зір. Точна локалізація явища дасть змогу спрямувати туди інші телескопи – оптичні, рентгенівські та радіо – і на власні очі переконатися, що там сталося саме те, що зафіксували детектори. Детектор LIGO-India тільки за рахунок свого географічного положення на порядок збільшить точність локалізації гравітаційних явищ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?