В Італії проведуть остаточне засідання в справі нацгвардійця Марківа
Категорія
Україна
Дата публікації

В Італії проведуть остаточне засідання в справі нацгвардійця Марківа

В Італії проведуть остаточне засідання в справі нацгвардійця Марківа
Джерело:  online.ua

Наступного тижня Верховний касаційний суд у Римі має винести своє рішення у справі Віталія Марківа. Українського нацгвардійця вважають причетним до загибелі воєнного фотокореспондента з Італії Андреа Роккеллі. В 2019 році суд присяжних Павії засудив Марківа до 24 років позбавлення волі, а наступне засідання називають таким, яке може розставити крапки над "і" у цій справі. 

Джерело: Facebook Ольги Токарюк

Про розгляд вже третьою інстанцією повідомила продюсерка присвяченого цій справі фільму "The Wrong Place", Ольга Токарюк. За її словами, результату можна очікувати вже 9 - 10 грудня.

Зазвичай касаційний суд розглядає, чи були порушення процедури під час попереднього розгляду справи, і на основі цього ухвалює рішення. Суд може підтвердити вирок апеляції і закрити справу. Однак існує ймовірність, що може відправити її на повторний розгляд.

– Ольга Токарюк

Вона констатує, що скасування вироку у вигляді позбавлення волі на 24 роки ще не можна вважати перемогою, оскільки попри виправдання, апеляційна інстанція водночас підтвердила версію суду першої інстанції, що саме умисний обстріл з українського боку став причиною смерті журналіста Роккеллі. Нагадаємо, окрім журналіста тоді загинув також його перекладач, російськи журналіст Андрій Миронов.

За даними українського слідства, 24 травня 2014-го Роккелі та Миронов під час самовільного, без погодження з офіційною владою України, здійснили візит до «сірої зони», де загинули під час мінометного обстрілу терористів т. зв. ДНР під Слов'янськом.

Заклик переглянути взаємини Рима з Києвом

Тим часом декілька років опісля, під час візиту командира взводу батальйону ім. Кульчицького Марківа до Італії, його без пояснень затримали тамтешні правоохоронці. Вони посилалися у своєму рішенні на свідчення французького журналіста Вільяма Рогелона.

Тим часом Токарюк зазначає, що сторона обвинувачення у справі відштовхується від іншої версії, перекладаючи провину на українські збройні сили

Саме на це продовжує напирати сторона обвинувачення, покладаючи провину за загибель журналістів на Україну та її військових, і вимагаючи знайти винних, якщо не Марківа, то когось іншого.

– пояснює вона

Крім того, за її словами, днями на пресконференції представники обвинувачення заявили, що, залежно від рішення касаційного суду, можуть вимагати створення комісії в італійському парламенті, щоб переглянути взаємини Рима з Києвом.

Нагадаємо, Марків відкидає обвинувачення і заперечує свою причетність до "умисного вбивства" Рокеллі, на якому наполягають сторони обвинувачення, батьки загиблого, журналістські організації Італії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?