В Італії спалахнув скандал через можливу причетність РФ до розвалу коаліції
Категорія
Політика
Дата публікації

В Італії спалахнув скандал через можливу причетність РФ до розвалу коаліції

В Італії спалахнув скандал через можливу причетність РФ до розвалу коаліції
Джерело:  online.ua

В Італії спалахнув гучний політичний скандал після публікації у місцевих ЗМІ інформації про те, що один з членів ультраправої партії "Ліга" обговорював з представниками посольства РФ можливість виходу його партії з урядової коаліції та її розвалу.

Джерело:   La Stampa

Кремль може бути причетний до розвалу урядів у низці країн ЄС

За інформацією видання, радник керівника партії "Ліга" з питань міжнародних відносин Антоніо Капуано кілька разів зустрічався із співробітником посольства РФ в Італії Олегом Костюковим.

Із посиланням на інформацію від італійських спецслужб видання повідомляє, що головною темою цих зустрічей було питання розвалу правлячої урядової коаліції.

Це сталося в той момент, коли "Ліга" і "Рух п'яти зірок" відкрито виступили проти надання Україні військової допомоги.

Журналісти зазначають, що  Костюков є одним з ініціаторів поїздки лідера "Ліги" Маттео Сальвіні до президента РФ Володимира Путіна для того, щоб обговорити мир між Києвом та Москвою.

Сальвіні прокоментував чутки про зустріч Костюкова з Капуано і підтвердив їх.

Міжнародна політика незалежна від урядів, ми є гордими союзниками вільних демократичних країн Заходу. Це не означає небажання мати хороші відносини з Путіним... звичайно, на відміну від деяких інших войовничих країн Європи, я віддаю перевагу Італії, яка веде діалог і посередництво, - заявив Сальвіні.

Лідер "Ліги" назвав "фейковими новинами" припущення, що саме Росія могла викликати розпад урядової коаліції в Італії.

Урядова криза в Італії почалася після виходу міністра закордонних справ Луїджі Ді Майо з "Руху п'яти зірок". Він прийняв таке рішення після того, як низка членів партії висловилися проти військової допомоги Україні.

У той же час прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков, уряду якого у червні було оголошено вотум недовіри, заявив, що політичну кризу вчинила РФ, яка заоохочує корупцію в країні.

Ми боролися з корупцією на місцевому рівні, але ми знайшли більшого ворога – вплив Росії. Ми не розуміли, що корупція і вплив Росії в Болгарії – це одне й те саме. Корупція – це найкращий зовнішньополітичний інструмент Москви на Балканах, - зазначив Петков.

Петков висловив побоювання, що на прийдешніх парламентських виборах, які мають відбутися восени після безуспішних спроб сформувати новий уряд, Росія може остаточно усунути його з політики.

Глава уряду Болгарії вважає, що Росія почала активну кампанію проти нього ще у квітні, коли Софія відмовилася платити за російський газ у рублях і натомість знайшла його альтернативні джерела – зокрема в Азербайджані.

Азербайджанський газ коштував втричі дешевше, ніж газпромівський, але попередній уряд чомусь відмовився від нього. Сказали, що трубопроводу немає, але виявилося, що у нас є конектор, якого достатньо. Хтось домовився заплатити втричі більше. Треба бути надзвичайно дурним або корумпованим, щоб це зробити, - зазначає Петков.

За його словами, під час розслідування в гаражі політтехнолога попереднього уряду Болгарії знайшли новий позашляховик, за який заплатила російська будівельна компанія.

Прокоментував Петков і рішення Болгарії вислати 70 співробітників російського посольства за звинуваченням у шпигунстві.

Я більш ніж переконаний, що частина із 70 людей, яких ми вислали, активно спілкувалися з депутатами парламенту та роздавала журналістам готові для публікації статті. Посол, як підозрювалося, відігравала в цьому активну роль, бо возила політиків на відпочинок до Греції. Усе це – повне втручання у внутрішні справи, - зазначив прем'єр-міністр.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?