В Мінекономіки заявили про проходження піку коронакризи
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Мінекономіки заявили про проходження піку коронакризи

В Мінекономіки заявили про проходження піку коронакризи
Джерело:  online.ua

Масивна коронакриза вдарила по українській економіці та життю суспільства в цілому з моменту введення перших карантинних обмежень — на початку весни 2020 року. Наслідки її будуть відчутні для всіх держав світу без виключення тривалий час, принаймні кілька років — це стосується навіть тих урядів, які свідомо відмовилися від жорстких карантинів. У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства звернули увагу на проходження піку кризи. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на міністра Ігоря Петрашка у Facebook.

“Уточнені звітні поквартальні показники за 2020 рік свідчать, що Україна гідно витримала виклики пандемії COVID-19, пройшла пік падіння та перейшла до поступового налагодження виробничої діяльності й пристосування бізнесу до змін умов як в середині країни, так і поза її межами. На 2021 рік ми зберігаємо прогноз росту економіки України на 4,6% ВВП”, - наголосив він, посилаючись на дані про падіння ВВП за 2020 рік до 4%.

За словами посадовця, реальні дані, які отримав Держстат, виявилися більш оптимістичними за очікування відомства, яке передбачало падіння близько 4,2%. В уряді тим часом в цілому прогнозували падіння до 4,8%.

“Підтримкою економіки виступав внутрішній споживчий попит. Так, споживчі витрати за підсумком року зросли на 1,6% в умовах підвищення мінімальної (з 1 вересня 2020 року до 5 000 грн) та, відповідно, середньомісячної заробітної плати, зростання якої за підсумком року становило 7,4%. Важливу роль у цілому зіграла підтримка з боку держави, зокрема пріоритетність розподілу бюджетних коштів на забезпечення медичних потреб та відбудову транспортної і соціальної інфраструктури, а також на підтримку населення та бізнесу з метою стимулювання попиту”, - додали в Мінекономіки.

Факторами падіння ВВП стали:

  • знижена інвестиційна активність у реальному секторі економіки через втрати бізнесу;

  • погані результати експорту через знижений попит за кордоном (падіння експорту товарів сягнуло 5,6%, а от імпорт впав на 9,6%).

“Значно менших втрат зазнали галузі, що переважно орієнтовані на внутрішній ринок та ті, що змогли швидко адаптувати свою діяльність до нових умов, застосовуючи цифрові технології в у мовах дистанціювання. Прикладом є фармацевтичне та хімічне виробництво, ІТ-сектор, фінансова сфера та, звичайно ж, сфера охорони здоров’я.Збільшити обсяг виробництва змогли також такі сфери, як: будівництво (+5,2%), оптова та роздрібна торгівля (+4,9%) та інформація і комунікація (+2,3%)”, - резюмували у міністерстві.

Як повідомляв ONLINE.UA, Національний банк звертає увагу українців на те, що на початку березня зросла облікова ставка. За словами представників Нацбанку, її планують підвищувати їй надалі, оскільки це потрібно, щоб послаблювати інфляційний тиск.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?