В ОП розкрили деталі переговорів щодо експорту українського зерна
Категорія
Політика
Дата публікації

В ОП розкрили деталі переговорів щодо експорту українського зерна

В ОП розкрили деталі переговорів щодо експорту українського зерна
Джерело:  online.ua

За словами радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, у рамках переговорів про розблокування експорту українського зерна Україна підпише угоду лише з Туреччиною та представниками ООН, а не з РФ.

Джерело: Twitter-сторінка Михайла Подоляка

Що відомо про переговори щодо розблокування експорту українського зерна

Україна не підписує жодних документів з Росією. Ми підписуємо договір з Туреччиною та ООН і беремо на себе зобов'язання перед ними. Росія підписує дзеркальний договір з Туреччиною та ООН, - пояснив Подоляк.

За його словами, кораблі РФ не будуть супроводжувати судна із українським зерном, а в українських портах не буде представників РФ.

У разі провокацій - негайна відповідь з боку військових.

Також всі судна будуть перевірятися спільними групами у водах Туреччини, якщо виникне така потреба.

Фото - facebook.com/uspa.gov.ua

У Стамбулі сьогодні буде укладено угоду про експорт українського зерна. Документ буде підписаний за участі ООН, Туреччини, України та РФ.

Від України підпис поставить міністр інфраструктури Олександр Кубраков, який очолює українську делегацію у Стамбулі.

Також відомо, що глава Міноборони РФСергій Шойгу прибув до Стамбула для підписання угоди щодо вивезення українського зерна.

Від Туреччини міністр оборони країни Хулусі Акар, також підписантом виступає і генсек ООНАнтоніу Гутерреш.

Попередньо повідомлялося, що підписання договору про вивіз зерна заплановано на 16:30. Церемонія підписання угоди пройде у палаці Долмабахче. У ній також візьме участь президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.

Зі свого боку президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган спрогнозував, що переговори будуть успішними та всі сторони підпишуть відповідну угоду.

Глава Туреччини заявив, що війна в Україні призвела до світових коливань, але позиції Анкари і її економічна стратегія зміцнилися.

У той час як українсько-російська війна викликала коливання інфляції через зростання світових цін на сировину, наша стратегічна позиція зміцнилася. Проблеми у світовій системі виробництва і постачання підтвердили правильність економічної програми, - зазначив Ердоган.

Він додав, що переговори у Стамбулі матимуть позитивні результати, а "зерновий коридор" в Чорному морі запрацює.

Трохи пізніше в Долмабахче будуть підписані договори за участю генерального секретаря ООН, за участю представників Росія-Україна, про подолання проблем, пов'язаних з аграрним коридором. З цими підписами ми повідомимо світові хороші новини, - наголосив турецький лідер.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?