В ОП розкритикували ООН за позицію щодо підриву армією РФ Каховської ГЕС
Категорія
Політика
Дата публікації

В ОП розкритикували ООН за позицію щодо підриву армією РФ Каховської ГЕС

В ОП розкритикували ООН за позицію щодо підриву армією РФ Каховської ГЕС
Джерело:  online.ua

За словами радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, ООН в черговий раз підірвала власну репутацію після заяви про невизначеність щодо обставин підриву Каховської ГЕС.

Джерело: Twitter Михайла Подоляка

ООН дескредитувала себе заявами щодо підриву Каховської ГЕС  

Обставини, що спричинили руйнування Каховської ГЕС, надто незрозумілі", - грайливо заявляє чиновник ООН Джеремі Лоуренс. Справді незрозумілі? Так само, як незрозумілі "обставини", що виглядають як неспровокована війна Росії проти України, - підкреслив Подоляк.

За його словами, від самого початку злочинного вторгнення російські військові здійснювали масові вбивства цивільних українців та завдали ракетних ударів по цивільних об'єктах, включаючи школи, лікарні, дитячі садки, а також вщент зруйнували Соледар, Бахмут і Маріуполь.

 Абсолютно незрозумілі. Марсіани, ймовірно, атакують і створюють такі обставини. Бездоганне за цинізмом обнулення власної репутації та навмисна відмова від виконання своїх функцій, - зазначив Подоляк.

У свою чергу очільник МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що в ООН припустились помилки, вирішивши відмовчатись після підриву армією РФ Каховської ГЕС.

Він зазначив, що швидка реакція - це не про міжнародні організації, оскільки у них своя бюрократія та стримуючі фактори.

Тут просто, я вибачаюсь за недипломатичний термін, але ООН дуже конкретно, буду дипломатом, "помилилася" в день теракту. Вони святкували День російської мови і набрали в рота води. Я думаю, що якби вони набрали в рот дніпровської води, змішаної з машинним маслом та кров'ю, можливо, вони б трохи інакше поводилися. Але оскільки Нью-Йорк далеко і там інша вода, то вони примудрилися весь день мовчати і нічого не робити, - підкреслив Кулеба.

Міністр також зазначив, що хоче захистити офіс ООН в Україні, оскільки він організував невелику команду в Херсоні для допомоги. Але навіть така реакція була неадекватною для масштабу трагедії.

Кулеба додав, що після розмови зі співробітниками офісу вони подвоїли зусилля та сформували дві команди, які готові їхати на лівий берег області та допомагати з евакуацією та гуманітаркою, якщо Росія надасть гарантії безпеки. Але, за словами міністра, цього, ймовірно, не станеться.

Президент України Володимир Зеленський між тим підкреслив, що попри колосальну кількість проблем через підрив росіянами Каховської ГЕС Україна здолає наслідки катастрофи і всього російського зла.

Звичайно, протягом дня отримую доповіді щодо рятувальної операції на Херсонщині та Миколаївщині, щодо стану Каховського водосховища – фактично його залишків. Колосальна кількість проблем. Але працюємо над їх подоланням на всіх можливих рівнях. І головне – зараз є суспільний потенціал, щоб це зробити. Дбати одне про одного, працювати в єдності, захищати людей і життя. Це наші принципи, принципи України, що бореться. Вони зараз діють на сто відсотків, ці наші принципи. І я впевнений: хоч би як було складно, ми здолаємо наслідки і цієї катастрофи, і всього російського зла, - зазначив Зеленський.

Зеленський подякував усім у світі, хто вже допомагає і хто запитує в України, як допомогти.

Дякую всім, хто вже бере участь у рятувальній операції, хто так, як може, допомагає людям. Людям, тваринам, всьому живому. Дякую й усім, хто спонукає міжнародні організації, іноземних лідерів, інші держави бачити, що відбулося, і називати речі своїми іменами. Російські терористи повинні відповідати за все, що вони накоїли, - підкреслив глава держави.

ООН готова надати Україні допомогу для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС 

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що Міжнародне агентство з атомної енергії, яке є наглядовим органом ООН у сфері ядерної галузі, запустило програму допомоги українцям у зв'язку з обваленням греблі в Новій Каховці.

Гроссі очолить місію допомоги Україні "найближчими днями", де представить план президенту України Володимиру Зеленському. Ці заходи прийняті у відповідь на недавні прохання Києва про міжнародну допомогу постраждалим від повені районам.

Глава МАГАТЕ також ще раз відвідає Запорізьку атомну електростанцію, яка отримує охолоджуючу воду, що має вирішальне значення для безпеки, від прилеглої теплової електростанції, яка живиться вище за течією від водосховища, що примикає до зруйнованої греблі.

Завдяки використанню ядерних технологій ми визначимо вплив на питну воду, здоров'я людини, грунт і управління водними ресурсами, а також оцінимо цілісність критично важливої інфраструктури, - підкреслив Гроссі.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?