В ОП спрогнозували економічний крах РФ вже цього року
Категорія
Політика
Дата публікації

В ОП спрогнозували економічний крах РФ вже цього року

В ОП спрогнозували економічний крах РФ вже цього року
Джерело:  online.ua

За словами керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, у цьому році економіка РФ може зазнати остаточного краху під впливом міжнародних санкцій.

Джерело: Telegram-канал керівника ОП

Що відомо про невідворотній крах російської економіки під впливом санкцій 

Єрмак, зокрема, посилається на нове дослідження Міжнародної робочої групи з питань санкцій проти РФ Макфола-Єрмака та науковців з Київської школи економіки.

Дослідження підтверджує руйнівний вплив санкцій на російську економіку та також демонструє змогу підсилити ці санкції.

Дослідники єдині в думці, що вплив санкційного навантаження на російську економіку, зокрема на її торгівлю й державний сектор, продовжує посилюватись.Передусім це зумовлено впровадженням експортних обмежень на російські енергоносії, зокрема на нафту та природний газ. Експерти вважають, що 2023 рік може стати переломним в економічному впливі на країну-агресора, - зазначає голова ОП.

За його словами, тиск міжнародних санкцій впливає на подальші можливості ведення РФ злочинної війни проти України.

Єрмак підкреслив, що навіть в офіційних джерелах РФ визнають погіршення ключових макроекономічних показників у 2022 році: падіння ВВП, зростання рівня інфляції та безробіття, скорочення обсягів інвестицій тощо.

Це доводить правильність обраної Україною та її союзниками стратегії впливу на агресора. Водночас зберігаються й можливості для подальшого посилення тиску, підкреслює голова ОП.

Як скоротилась російська економіка під впливом санкцій

За даними дослідження, профіцит поточного платіжного балансу РФ стрімко скорочується (60% за період з ІІ до ІV кварталу, і дані за грудень – січень свідчать про посилення цієї динаміки), а у 2023 році він становитиме $63 млрд (порівняно з $227 млрд у 2022 році) із перспективою подальшого падіння.

При цьому аналітики звертають увагу на падіння курса рубля та значне зростання показників інфляції.

Починаючи з листопада 2022 року рубль втратив 20% вартості, що створює передумови для зростання споживчих цін. Через війну росіяни біднішають та втрачають доступ до якісних товарів і послуг.

У дослідженні також підкреслюється, що дається взнаки й дефіцит ліквідних ресурсів: щомісяця війна забирає з російського бюджету 8-9 млрд доларів, що покривалися Фондом національного добробуту. За таких темпів використання коштів Кремль втратить усю ліквідну частину ФНД до кінця 2023 року.

В повідомленні сказано, що доходи від торгівлі нафтою та газом цього року впадуть приблизно на 50%, а в довгостроковій перспективі ситуація для нафтогазової галузі РФ виглядатиме ще більш гнітючою.

Здійснюючи тиск на нафтогазовий сектор, ми б’ємо агресора в саме серце, знекровлюємо його потенціал. Статистичні дані доволі яскраво відображають цей вплив. Якщо 2022 року ключовим складником експортних надходжень став продаж нафти та газу ( $350 млрд від загальних $540 млрд сальдо торгового балансу), то вже зараз спостерігаємо падіння доходів від продажу нафти й газу на 46%, - зазначає голова ОП.

За його словами, санкційний режим ще далекий від вичерпання потенціалу й потребує постійного оновлення та вдосконалення.

Росія поки має достатній ресурс для продовження війни, тож від потужності запроваджених санкцій залежить швидкість припинення бойових дій, - підкреслив Єрмак.

Він зазначив, що пріоритетні напрями роботи міжнародної робочої групи: зниження рівня цінових лімітів на російські енергоносії, зокрема на нафту, уникнення винятків для державних корпорацій, безпосередньо залучених до агресії проти України, як-от "Росатом", забезпечення належного контролю за дотриманням уже наявних санкцій і рішуча протидія їх обходу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?