В РФ готують нову паспортну провокацію проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

В РФ готують нову паспортну провокацію проти України

В РФ готують нову паспортну провокацію проти України
Джерело:  online.ua

В російському уряді запропонували новий законопроєкт, який пов'язаний з процедурою надання громадянства мешканцям України та Білорусі.

Джерело: Держдума РФ

Згідно із законопроєктом №1191989-7, відповідний процес названий репатріацією.

“Чинний закон визначає умови і процедуру повернення російських співвітчизників на постійне проживання на свою історичну батьківщину - в Російську Федерацію в порядку репатріації”, - наголошується у супроводжувальних документах.

Законотворці зауважили, що це нібито необхідно для, які “забезпечення захисту їх (“співвітчизників”) інтересів і збереженні загальноросійської культурної ідентичності, запобігання їх асиміляції, перш за все в державах, закони і практика яких створюють проблеми для задоволення національних прав та інтересів російських співвітчизників”.

Законопроєктом пропонується доповнити законодавче поняття співвітчизників на території Росії.

“Співвітчизниками також визнаються особи і їх нащадки, що мешкають за межами території Російської Федерації та пов'язані з народами, які історично проживають на території Російської Федерації, а також зробили вільний вибір на користь духовного, культурного та правового зв'язку з Російською Федерацією особи, чиї родичі по прямій східній лінії раніше народилися або проживали на території Російської Федерації”, - говориться у документі.

Законопроєкт пропонує доповнити згаданий перелік народів, “які історично проживають на території” Росії згадкою безпосередньо українців та білорусів. Таким чином претендувати на російське громадянство зможуть громадяни України. Білорусі чи інших держав, території яких входили до складу СРСР, якщо вони “визнають” себе росіянами.

Паспорти РФ в Україні

Станом на початок травня 2021 року в російському уряді констатували надання паспортів понад 527 тисячам мешканців окупованих районів Донеччини та Луганщини. Там паспортизація триває майже повністю примусова, особливо для так званих “бюджетних” галузей.

Президент Володимир Зеленський називав агресивні паспортні провокації Росії надзвичайно потужним випадом.

“Це точно перший крок, оскільки те ж саме відбувалося колись у Криму. Кримчанам роздавали російські паспорти. Це велика проблема”, - додав він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?