В супермаркетах України на період локдауна заборонили продавати повсякденні товари
Категорія
Україна
Дата публікації

В супермаркетах України на період локдауна заборонили продавати повсякденні товари

В супермаркетах України на період локдауна заборонили продавати повсякденні товари
Джерело:  online.ua

Карантин в Україні офіційно продовжили до 28 лютого 2021 року, але з 8 січня в країні починається жорсткий локдаун - він триватиме 16 днів, до 24 числа. Під час січневого локдауна, крім основних заборон, що стосуються роботи ресторанів, кафе і магазинів непродовольчих товарів, обмеження будуть діяти і щодо роботи супермаркетів. Зокрема, з 8 січня навіть в супермаркетах буде заборонено продавати значну частину товарів повсякденного вжитку - побутову хімію і інструменти, одяг, пресу, лампочки, батарейки, канцелярське приладдя. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Американської торгової палати в Україні.

Американська торгова палата звертає увагу на те, що мова йде про закриття спеціалізованих відділів супермаркетів і обмеження доступу покупців до заборонених для реалізації товарів. Там нагадують, що згідно з рішенням уряду, супермаркети будуть змушені закривати окремі відділи або забороняти продаж таких товарів безпосередньо при розрахунку на касі. На думку членів Палати, таке рішення не тільки є прямим обмеженням прав споживачів в придбанні необхідної продукції, а й призведе до виникнення конфліктних ситуацій в магазинах.

"Щоб попередити негативні наслідки, як для суб'єктів господарювання, так і для споживачів, протягом грудня Палата неодноразово зверталася до Кабінету Міністрів України з проханням переглянути текст відповідного рішення - постанови №1236« Про встановлення карантину та введення обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України на гострі респіраторні хвороби COVID-19, викликаної коронавируса SARS-CoV-2 ». На сьогодні питання все ще залишається невирішеним. Торгові заклади є цілісною торгової одиницею, до того ж єдиною, здатною задовольнити базові потреби населення в умовах карантину. Обмеження їх асортименту нелогічно, оскільки споживач, перебуваючи в торговому закладі, має рівний доступ до всіх товарів. Як наслідок, варто очікувати додаткових збитків для бізнесу і держави, а також значного невдоволення споживачів ", - говориться в повідомленні Палати.

Локдаун в Україні з 8 по 24 січня - що закриють

На даний момент уряд затвердив ряд заборон, які будуть діяти в період січневого локдауна. На цей період закриють:

  • кафе, ресторани і бари - вони зможуть працювати тільки на доставку і на винос;

  • магазини непродовольчих товарів;

  • кінотеатри, фітнес-клуби, спортзали, театри і ТРЦ.

Під час січневого локдауна будуть закриті всі освітні установи - школярам продовжать зимові канікули з можливістю проходити навчання дистанційно. Також під заборону потрапили всі масові заходи. На відміну від весняного локдауна, громадський транспорт в січні зупиняти не будуть, але в тролейбуси, трамваї і маршрутки будуть пускати пасажирів тільки за кількістю сидячих місць і виключно в масках.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в МОЗ пояснили, чому не скасовують січневий локдаун всупереч поліпшенню ситуації із захворюваністю на коронавірус в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?