В ТКГ оцінили перспективи введення миротворців на Донбас
Категорія
Політика
Дата публікації

В ТКГ оцінили перспективи введення миротворців на Донбас

В ТКГ оцінили перспективи введення миротворців на Донбас
Джерело:  online.ua

Введення миротворців на окуповані території Донбасу наразі неможливе, оскільки Росія як сторона конфлікту на це не погодиться. Тим часом для розгортання миротворчої операції потрібна згода всіх сторін. 

Джерело: “Україна 24”.

Про це на телеканалі “Україна 24” заявив радник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович.

"Щоб провести миротворців на Донбас, по-перше, повинен бути консенсус в установі, яке відправляє миротворців. Крім ОБСЄ це може бути ЄС і ООН. Цього не так просто досягти. Середній термін розгортання в світі миротворчої операції - 1,5-2 роки. Повинна бути згода всіх сторін. Чи погодиться Росія на введення миротворців - дуже сумніваюся, оскільки головна мета Росії всі ці 7 років - це легітимізація "Л/ДНР", виведення нас на прямі переговори. Росія тоді не сторона конфлікту. Ми на це не підемо, на це не піде ніхто з світової спільноти", - зазначив він.

Він впевнений, що введення миротворців не відбудеться найближчим часом, а "операція зі встановлення миру" загрожує відкритою війною з Росією. Міжнародні організації на це не підуть.

"Тоді виникає питання, чи можна ввести миротворців, якщо одна зі сторін конфлікту не бажає - не можна, очевидно. Можна провести операцію зі встановлення миру, але це означає війну з Росією. Чи підуть ОБСЄ, ЄС, ООН на це - ясно, що не підуть. Тому поки про миротворців годі й говорити", - заявив Арестович.

Введення миротворців ООН на Донбас

Нагадаємо, що питання введення миротворців ООН на Донбас обговорюється не перший рік. Українська влада виступає за миротворчу місію.

Так, починаючи з 2017 року керівництво України активно просувало ідею введення миротворців на Донбас для врегулювання ситуації в регіоні та припинення бойових дій. У вересні 2017 року Україна, Франція, США та Німеччина готували спільну резолюцію про введення миротворчої місії.

Президент РФ Володимир Путін погодився на миротворчу місію, однак запропонував неприйнятні для України умови.

Так, за планом Путіна місія повинна діяти тільки на лінії розмежування, в той час як Україна наполягає на присутності миротворців на всій території ОРДЛО і контролюванні ними українсько-російського кордону. Також РФ повинна вивести свої війська і техніку з непідконтрольної території.

Упродовж 2018 року від представників України в Європі неодноразово лунали заклики до країн-союзників ввести миротворчий контингент на територію Донбасу. Водночас Росія продовжила наполягати на неприйнятних для України умовах.

У 2019 році мало що змінилося. Дипломати різних держав продовжували ратувати за введення миротворців на Донбас. Але Росія продовжувала докладати всіх зусиль, щоб цього не відбулося. В наступні роки Україна не відмовилася від цієї ідеї, однак втілити її не вдалося.

Цікаво, що за результатами соціологічних досліджень більшість українців підтримує миротворчу місію ООН на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Читайте також:

  • Тейлор припускає, що США приєднаються до переговорів стосовно конфлікту на Донбасі.

  • Разумков озвучив жорстке попередження бойовикам на Донбасі.

  • Член ТГК пояснив, чого Кремль хоче домогтися від США загостренням на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?