В ТКГ розкрили деталі переговорів про обмін полоненими
Категорія
Політика
Дата публікації

В ТКГ розкрили деталі переговорів про обмін полоненими

В ТКГ розкрили деталі переговорів про обмін полоненими
Джерело:  online.ua

В українській делегації розповіли про обговорення на відеоконференціях Тристоронньої контактної групи нового обміну полоненими з російською стороною.

Джерело: Україна 24

За словами радника з інформаційної політики української делегації Олексія Арестовича, офіційний Київ наполягає на поверненні близько сотні осіб.

Станом на середину травня не варто очікувати перспектив від переговорів щодо їх звільнення. Українська сторона передала списки на обмін ще минулого червня. Це сталося одразу після контактів на рівні політичних радників. Щомісяця відповідну процедуру повторюють на рівні місії ОБСЄ.

“Ми просимо повернути понад 90 людей... Це перший обмін, який ми плануємо - під 100 осіб. І це, перш за все, військовослужбовці, які потрапили в полон під час виконання бойових завдань”, - наголосив Арестович.

Згідно з поясненням посадовця, розрахунки Києва вказують на утримання до 260 громадян України на території окупованих районів Донецької та Луганської областей. У переліку знаходяться безліч осіб, місцеперебування яких поки що не вдалося встановити. Передбачається, що вони можуть знаходитися в окупованому Криму чи взагалі в Росії - саме цим нез’ясованість зумовлена.

“Чекати обміну поки я не бачу перспектив, бо поки що Російська Федерація проводить ту ж політику, як і завжди. Вона прив'язує обмін полоненими до політичних поступок. Але ми працюємо над цим”, - резюмував Арестович.

Переговори про обмін полоненими

Українська сторона наголошує на проведенні обміну вже тривалий час. Сам президент Володимир Зеленський підіймав таке питання неодноразово, навіть на особистій зустрічі лідерів “нормандської четвірки”.

За каденції Зеленського було проведено кілька обмінів, найрезонансніший з яких призвів до повернення Олега Сенцова, Станіслава Асєєва, Володимира Балуха та інших в’язнів, чиє утримання в РФ стало надзвичайно резонансним.

Утім, російська сторона регулярно посилається на те, що України нібито не надала жодного списку на обмін та не поспішає передавати власний.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?