В Україні дозволять змішувати вакцини, але за певними правилами — санлікар Кузін
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні дозволять змішувати вакцини, але за певними правилами — санлікар Кузін

В Україні дозволять змішувати вакцини, але за певними правилами — санлікар Кузін
Джерело:  online.ua

Головний санітарний лікар Ігор Кузін анонсував, що в Україні можуть дозволити комбінувати різні антикоронавірусні вакцини, однак для відповідного рішення необхідні будуть висновки лікарів.

Джерело: Українська правда

За словами представника Міністерства охорони здоров’я, це відбуватиметься не за рішенням самого пацієнта. У світовій практиці змішування вакцин було можливим лише у кількох окремих випадках.

“Або це важка, несприятлива подія після першого щеплення, або гуманітарні проблеми. Наприклад, якщо людина за кордоном отримала перше щеплення Moderna і, повернувшись до України, не має можливості щепитися нею вдруге”, - пояснив Кузін.

Він уточнив, що комбінувати поміж собою можна препарати мРНК-типу. Наприклад, перше щеплення людина може отримати препаратом Moderna, а друге - препаратом Pfizer (або ж навпаки).

Також прикладом може бути перший шот вакциною AstraZeneca, а другий вже Moderna чи навіть Pfizer.
Інші типи станом на сьогодні змішувати не рекомендують зовсім. Не можна почати вакцинацію препаратом CoronaVac , а завершити його вакциною від Moderna або ж Pfizer.

“Лікуючий лікар має прийняти обґрунтоване рішення про можливість змішування вакцин і відправити людину в пункт щеплення або центр вакцинації, де ця вакцина є в наявності”, - додав Кузін.

Він стверджує, що вже у серпні громадяни України зможуть отримати так звані змішані щеплення за відповідним направленням від свого лікаря.

Вакцинація в Україні

Процес масової імунізації дорослого населення розпочався 24 лютого, а днем раніше держава отримала першу партію відповідного препарату. З того часу українська сторона різними шляхами отримала мільйони доз вакцин:

  • Covishield (виготовлений в Індії за офіційною ліцензією препарат AstraZeneca);

  • Coronavac (китайська вакцина, якою масово щеплюють станом на сьогодні);

  • AstraZeneca (виробництва Південної Кореї);

  • Pfizer-BioNTech (найперша зареєстрована у світі американо-німецька вакцина);

  • Moderna (також американський препарат).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?