В Україні готують нове рішення щодо жителів Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні готують нове рішення щодо жителів Донбасу

В Україні готують нове рішення щодо жителів Донбасу
Джерело:  online.ua

Місцеві вибори в Україні проходили 25 жовтня 2020 року, але голосування пройшло не на всій території України. Зокрема, вибрати місцевих лідерів не змогли жителі 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Донбасу. ЦВК пропонує провести вибори в окремих районах Донбасу 28 березня 2021 року. З такою пропозицією комісія вже звернулася до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій - обласних військово-цивільних адміністрацій (ОДА-ОВЦА). До 15 січня вони повинні відповісти, чи є можливість організувати підготовку і провести перші місцеві вибори в останню неділю березня в окремих територіальних громадах даних регіонів. І якщо можливість є, то вибори на Донбасі повинні оголосити до 17 січня. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу ЦВК.

У ЦВК нагадали, що 8 серпня 2020 Комісія на підставі відповідних висновків Донецької та Луганської ОДА - ОВЦА встановила неможливість проведення перших виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 - Сєверодонецького і Щастинська районів Луганської області. Таким чином перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 на зазначених територіальних громадах не було проведено, а виборчі права громадян не реалізовані.

"У зв'язку з цим Комісія зазначила, що в разі можливості організації підготовки і проведення відповідно до Виборчим кодексом України місцевих виборів на окремих територіях зазначених областей в останню неділю березня 2021 Комісія повинна прийняти рішення про призначення перших місцевих виборів 28 березня 2021 не пізніше 17 січня 2021 року ", - йдеться в повідомленні ЦВК.

Важливо нагадати, що в підготовленому українською стороною "Плані спільних кроків" по Донбасу команді Путіна пропонували провести місцеві вибори в ОРДЛО не пізніше 31 березня 2021 року, але за умови повного припинення конфлікту і демілітаризації окремих районів Донецької та Луганської області. Кремль відкинув пропозиції офіційного Києва і підтримав "мирний план" бойовиків, тим самим фактично визнавши себе стороною конфлікту.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Зеленського зробили заяву про визнання документів з ОРДЛО. Влада України планує ввести процедуру конвалідаціі, яка є одним з елементів подолання наслідків незаконної тимчасової окупації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?