В ТКГ висунули конкретний ультиматум Путіну по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

В ТКГ висунули конкретний ультиматум Путіну по Донбасу

В ТКГ висунули конкретний ультиматум Путіну по Донбасу
Джерело:  online.ua

Україна вийде з Мінських угод по Донбасу, якщо мінський формат не вдасться реанімувати за допомогою мирного плану, який вже затвердили Київ, Берлін і Париж. Голова української делегації в Тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук заявив, що буде особисто просити про відмову від "Мінська", якщо президент РФ Володимир Путін відмовиться від ідеї з "кластерами".

Джерело: заява Кравчука в ефірі каналу "Україна 24"

"Кластери - це питання, вироблені за 7 років, вони будуть об'єднані в групи. І тоді не буде можливості будь-що висмикувати з загальних питань. Ось, наприклад, Росія каже: давайте розглядати 9 питання. А чому не 1, 2, 3 питання? Коли розіб'ють на кластери і візьмуть їх, тоді ніхто не буде ставити питання про будь-які інші пункти. буде чітко: без виконання першого питання не може бути виконано друге і так далі ", - пояснив Кравчук суть нового мирного плану.

Він підкреслив, що кластери допоможуть удосконалити і модернізувати мінський процес, який зараз фактично знаходиться в глухому куті. За його словами, деякі моменти з цього плану вже підтримує і Росія.

"Я не буду видавати це в рожевому кольорі, але є перші маленькі кроки до того, що ми хочемо домогтися якихось більш конкретних і ефективних дій в "мінському" форматі. Але якщо ми побачимо, що це або спроба якось відійти від головного питання про мир на Донбасі, або спроба приховати свої справжні наміри, я буду підтримувати, не тільки підтримувати, а сам буду просити вийти з "мінського" формату, тому що все вже було зроблено, щоб його реанімувати, але, на жаль, не вийшло ", - додав глава української делегації в ТКГ.

Кравчук уточнив, що при відмові від "Мінська" Україна буде пропонувати перенести формат в Європу і вивести його на більш високий рівень посадових осіб. Це, як зазначив перший президент України, важливо для того, щоб всі прийняті на переговорах документи відповідали нормам міжнародного права і були обов'язковими для виконання.

"Давайте подивимося, що станеться після тих дій, які відбуваються по Україні в Європі, США, можлива зустріч Зеленського з Путіним, точно буде зустріч Байдена з Путіним. Ось після всіх цих зустрічей і прийнятих рішень ми тоді зможемо остаточно прийняти нашу позицію по "мінським" переговорам", - підсумував Кравчук.

Коротко про переговори з Росією по Донбасу

  • Зараз мирні переговори між Україною і РФ проходять в 2 форматах - мінському і нормандському. Мінський є регулярним процесом і передбачає участь двох сторін конфлікту за посередництва ОБСЄ. Нормандський формат - це переговори глав держав чотирьох країн: України, Росії, Німеччини та Франції.

  • Зеленський пропонує приєднання ще 3 країн до нормандського формату - США, Великої Британії і Канади.

  • Паралельно з цим президент України домагається особистих переговорів з Путіним, оскільки тільки він може наказати зупинити війну.

  • Кремль категорично відмовляється - у Москві кажуть, що Путін готовий до зустрічі із Зеленським, але обговорювати Донбас на ній не збирається.

  • У Росії вимагають, щоб офіційний Київ погодився провести амністію бойовиків і наділив Донбас "особливим статусом" - тільки після цього Росія поверне Україні контроль над кордоном.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?