В Україні визначилися з термінами запуску накопичувальної пенсії
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні визначилися з термінами запуску накопичувальної пенсії

В Україні визначилися з термінами запуску накопичувальної пенсії
Джерело:  online.ua

Глава Мінсоцполітики Марина Лазебна анонсувала новий етап пенсійної реформи в Україні. Йдеться про запуск накопичувальної пенсії, законопроєкт про що Рада розгляне вже на осінній сесії.

Джерело: пресслужба Мінсоцполітики

Міністерка пояснила, що підготовка законопроєкту про накопичувальну пенсію поки що триває. Вона розраховує, що восени в парламенті буде досягнуто консенсусу і прийнято базовий законопроєкт.

Але це, за словами Лазебної, не означатиме повноцінного запуску обов'язкових для всіх громадян України пенсійних накопичень. Підготовчий процес, як зазначила очільниця Мінсоцполітики, займе не менше 1,5 років. Вона розраховує, що перші внески в обов'язковій накопичувальній системі будуть проведені в 2023 році.

Накопичувальна пенсія в Україні - що пропонує Кабмін

Другий рівень пенсійної реформи - накопичувальні пенсії - намагаються ввести ще з 2013 року. Суть пропозиції полягає в тому, що частину внесків почнуть відкладати на особисті пенсійні рахунки, а частину і надалі будуть платити в загальний Пенсійний фонд, тобто мова поки не йде про добровільні внески.
Спочатку планувалося, що на на накопичувальні рахунки будуть переводити по 2% ЄСВ і 2% ПДФО для кожного працюючого українця, але в Раді не підтримали таку формулу. Тепер же пропонується ввести формулу 1% відрахувань від ЄСВ і 1% - безпосередньо з державного бюджету. Це питання зараз обговорює Міністерство соціальної політики зі Світовим Банком, де консультують Київ з питання накопичувальної системи, яка вже давно та ефективно працює в багатьох країнах світу.

У Мінсоцполітики підкреслюють, що якщо не ввести накопичувальну систему в Україні, то крах вітчизняної пенсійної системи неминучий. У відомстві пояснюють, що зараз внески сплачують 13,2 мільйона найманих працівників, а пенсії отримують 11,2 мільйона пенсіонерів, але кількість робочих, які працюють і сплачують внески, незабаром буде зменшуватися, а кількість пенсіонерів - рости.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?