В Україні вперше виявили зараження новим підвидом коронавірусу "Кракен"
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні вперше виявили зараження новим підвидом коронавірусу "Кракен"

В Україні вперше виявили зараження новим підвидом коронавірусу "Кракен"
Джерело:  online.ua

24 січня в Україні вперше зафіксували випадок зараження новим підвидом штаму COVID-19 «Омікрон» XBB.1.5, або «Кракен».

Джерело: МОЗ

Де виявили новий підвид коронавірусу в Україні

Випадок був зафіксований у Сумській області у людини, яка не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу.

Чим особливий штам коронавірусу Кракен

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, XBB.1.5 не має специфічних мутацій, які б могли робити його більш небезпечним, ніж інші субваріанти.

У МОЗ зазначити, що попри це, порівняно з попередніми субваріантами, XBB.1.5 найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

На своєму засіданні 5 січня 2023 р. технічна консультативна група ВООЗ з еволюції вірусу дійшла висновку, що цей субваріант може сприяти збільшенню рівнів захворюваності, - повідомили в МОЗ.

Окрім цього, XBB.1.5 доволі швидко заміщує стандартний варіант «Omicron», який циркулював раніше. Наприклад, у США цей підвид зріс з 1 % на 47 тижні 2022 року до 8 % на 50 тижні.

З 22 жовтня 2022 р. по 11 січня 2023 р. у 38 країнах було зареєстровано 5 288 випадків, викликаних субваріантом «Omicron» XBB.1.5. Більшість із цих випадків реєструвались у Сполучених Штатах Америки (82,2 %), Великобританії (8,1 %) і Данії (2,2 %).

У МОЗ підкреслюють, що головним засобом вберегтись від важкого перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нових штамів є вакцинація.

Симптоми Омікрону

Найчастіше у хворих на штам Омікрон виявляли:

  • нежить

  • головний біль

  • втома

  • чхання

  • біль у горлі

Також у хворих трапляється кашель, хриплий голос, озноб чи тремтіння, лихоманка, втрата/спотворення нюху та/або смаку тощо.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?