В Україні зробили перше щеплення від коронавіруса
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні зробили перше щеплення від коронавіруса

В Україні зробили перше щеплення від коронавіруса
Джерело:  online.ua

У середу, 24 лютого, в Україні нарешті стартувала вакцинація від коронавіруса. Першу партію COVID-вакцини, яка напередодні прибула з Індії, отримала Черкаська область. Там вже зробили перше щеплення. Його отримав лікар-реаніматолог Євген Горенко, який працює з хворими на коронавірус в Черкаській обласній лікарні. Про початок вакцинації в Україні повідомив новий керівник Черкаської ОДА Олександр Скічко. Він показав в Facebook фото з лікарем, який став першим українцем, який отримав щеплення від коронавируса, передає ONLINE.UA.

За словами Скічко, Черкаська область стала першим регіоном України, який вже отримав вакцину в обсязі 16,2 тисячі доз. Чиновник нагадав, що щеплення безкоштовні і вакцинація є добровільною. На першому етапі їх отримають медпрацівники і персонал, які надають допомогу ковідним хворим.

 Євген Горенко першим в Україні зробив щеплення проти коронавіруса (фото - facebook.com/AleksandrSkichko)

Як відомо, в Україну напередодні прибула перша партія індійської вакцини Covishield. Це індійський препарат, розробником якого є Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. Він створений Serum Institute India. Це векторна вакцина, яка створена на основі генно модифікованої аденовірусу шимпанзе. Вона показала ефективність 82% на третій фазі випробувань. В першу чергу ці щеплення отримають медики, які займаються лікуванням хворих коронавірусів, і військові з зони ООС.

Крім того, влітку 2021 року в Україні очікується поставка американської вакцини Novavax, яку також виготовляє найбільший в світі виробник вакцин Serum Institute. Українська влада вже забронювали 15 млн доз препарату. Novavax - це рекомбінантний вакцина, створена на основі спайк-білка молекули коронавируса SARS-CoV-2. Вакцина Novavax показала підсумкову ефективність 89,3%. Для основного штаму показник склав 95,6%. Також препарат був протестований для нового штаму "британського" коронавируса і показав 85,6% ефективності.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна проведе випробування нової індійської COVID-вакцини в формі спрею.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?