В Україні з'явилися безкоштовні стоматологічні послуги
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні з'явилися безкоштовні стоматологічні послуги

В Україні з'явилися безкоштовні стоматологічні послуги
Джерело:  online.ua

У 2021 році в Україні почала діяти нова програма медичних гарантій, згідно з якою в країні з'явилися безкоштовні стоматологічні послуги. Національна служба здоров'я вже затвердила цю програму, в якій стоматологічну допомогу дорослим і дітям виділили в окремий амбулаторний пакет. У цій програмі прописан список стоматологічних послуг і діагнозів, лікування яких українцям надаватимуть на безоплатній основі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу НСЗУ.

У НСЗУ нагадали, що стоматологічна допомога є дорогою послугою у всьому світі і в більшості країн, навіть економічно успішних, стоматологія виключена з програм державних гарантій через високу вартість. У всьому світі пацієнти переважно платять за стоматологічні послуги зі своєї кишені. В Україні більшість навіть комунальних стоматологічних клінік працюють на платній основі. Але в 2021 році МОЗ вирішило розширити програму медичних гарантій і включило стоматологію в програму "Амбулаторна медична допомога дорослим та дітям". Відзначається, що НСЗУ вже уклала договори з понад 1,4 тисячі медичних установ, які по програмі отримали понад 7,3 млрд гривень у якості компенсації за надання безкоштовних стоматологічних послуг українцям.

Для дорослих програма медичних гарантій покриває ургентну стоматологію - зняття гострого болю або лікування станів, що загрожують життю. Зокрема, будуть безкоштовними медичні послуги, якщо у пацієнта діагностовано пульпіт, перелом зуба, невралгія трійчастого нерва, хімічний опік слизової рота, слинокам’яна хвороба, карбункул і фурункул, травми м'яких тканин щелепно-лицевої ділянки. В безкоштовний пакет послуг також входить планова дитяча стоматологія, тому що вона дійсно може запобігти погіршенню загального здоров'я.

Список безкоштовних стоматологічних послуг в Україні:

  • ургентна стоматологічна допомога дорослим та дітям;

  • проведення інструментальних досліджень в рамках ургентної стоматологічної допомоги;

  • планова стоматологічна допомогу, крім ортодонтичних процедур і протезування.

Важливо відзначити, що протезування, установка брекетів та інші дорогі стоматологічні послуги не входять в гарантований пакет безкоштовних стоматологічних послуг.

Як відомо, в Програмі медичних гарантій на 2021 рік на раннє виявлення і лікування онкозахворювань закладено понад 5 млрд грн. Також в цьому році впроваджується новий пакет лікування і супроводу пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. Всього для лікування онкології передбачено 3 пакети - хіміотерапевтичне лікування, радіологічне лікування і також лікування і супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями.

  • Тариф на хіміотерапевтичне лікування складе 25529 грн. За лікування дітей коефіцієнт становить 3,555. Тобто лікарня отримає втричі більшу суму за лікування пацієнтів до 18 років.

  • Тариф на радіологічне лікування складе 36533 грн. У цьому пакеті підвищувальний коефіцієнт буде використовуватися для оплати тим закладам, які мають лінійний прискорювач, гамма-ніж чи кібер. Цей коефіцієнт становить 1,5.

За пакетами хіміотерапевтичного і радіологічного лікування пацієнти з клінічно і морфологічно підтвердженим діагнозом отримують безоплатно лабораторні та інструментальні дослідження, власне терапію, стаціонарне або амбулаторне лікування, знеболювання і ліки з Нацпереліку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в НСЗУ чітко пояснили, хто може безкоштовно лікуватися від коронавіруса, скільки коштує лікування, хто оплачує ліки під час лікування коронавіруса вдома.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?