Вчені перевели Годинник Судного дня вперед через війну РФ проти України
Категорія
Світ
Дата публікації

Вчені перевели Годинник Судного дня вперед через війну РФ проти України

Вчені перевели Годинник Судного дня вперед через війну РФ проти України
Джерело:  online.ua

Вчені перевели стрілку символічного Годинника Судного дня ще на 10 секунд вперед через розв'язану Кремлем злочинну війну проти України та безпрецедентну загрозу ядерної війни. Тепер людство перебуває за 90 секунд до глобальної катастрофи.

Джерело:  журнал  Bulletin of the Atomic Scientists

Як війна РФ проти України ще більше наблизила людство до глобальної катастрофи

Вчені із жахом зазначають, що людство ще ніколи настільки не наближалось до ризику глобальної катастрофи.

Ключовою причиною переведення стрілок Годинника вперед стало збройне вторгнення РФ в Україну, яке в рази підвищило ризик застосування ядерної зброї.

Тонко завуальовані погрози Росії застосувати ядерну зброю нагадують світові, що ескалація конфлікту - випадково, навмисно чи як прорахунок - є жахливим ризиком. Імовірність того, що конфлікт може вийти з-під чийогось контролю, залишається високою, - підкреслюють вчені.

Зокрема, серед інших причин, що загрожують існуванню життя на планеті, вказуються зміни клімату, негативні біологічні явища та зловживання сучасними технологіями.

Останній договір про ядерну зброю між Росією та Сполученими Штатами під загрозою. Якщо дві сторони не відновлять переговори та не знайдуть основу для подальших скорочень, термін дії договору закінчиться в лютому 2026 року. Це усуне взаємні перевірки, поглибить недовіру, підштовхне гонку ядерних озброєнь і підвищить можливість ядерного обміну, - зазначають вчені.

ядерного потенціалу Китаю, що спричиняє особливу тривогу, посилення Північною Кореєю випробувань ракет середньої та більшої дальності, збільшення потужностей Ірану зі збагачення урану та розвиток Індією свого ядерного арсеналу.

Іншими факторами, що вплинули на рішення перевести годинник вперед, є кліматична криза та викиди вуглекислого газу, зростання кількості біологічних загроз, таких як COVID-19, а також дезінформація і руйнівні технології.

Годинник Судного дня б’є тривогу для всього людства. Ми стоїмо на краю прірви. Але наші лідери не діють достатньо швидко чи масштабно, щоб забезпечити мирну та придатну для життя планету. Наука зрозуміла, що потрібно зробити, але бракує політичної волі. Це має змінитися у 2023 році, якщо ми хочемо запобігти катастрофі. Адже ми стикаємося з численними екзистенціальними кризами. Лідерам потрібне кризове мислення, - зазначила заявила Мері Робінсон, перша жінка-президент Ірландії та колишній Верховний комісар ООН з прав людини.

Рейчел Бронсон, президент і генеральний директор Bulletin of the Atomic Scientists, зазначила, що ми живемо в час безпрецедентної небезпеки, і годинник Судного дня відображає цю реальність.

Уряд США, його союзники по НАТО та Україна мають безліч каналів для діалогу; ми закликаємо лідерів вивчити всі з них повною мірою, щоб повернути годинник назад, - зазначила вона.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?