Вчені попередили про нову потенційну небезпеку через нестачу сну
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені попередили про нову потенційну небезпеку через нестачу сну

Вчені попередили про нову потенційну небезпеку через нестачу сну
Джерело:  online.ua

Науковці з Великої Британії та Франції провели нове дослідження з приводу впливу на людину нестачу сну та вказали на підвищення ризику деменції у старості.

Джерело: Nature Communication

Для вивчення впливу експерти Паризького університету та Університетського коледжу Лондона проаналізували дані лонгітюдного дослідження здоров’я близько 10 тисяч британських посадовців. Воно почалося 1985 року та охоплює період понад 30 років.

У цьому масиві інформації присутні згадки про тривалість сну людей та перші ознаки деменції. Дослідники дійшли висновку, що регулярна нестача сну у віці від 50 до 70 років на 30% підвищує ризики розвитку деменції у порівнянні з нормальною тривалістю сну.

Згідно з уточненням, нормальною стали 7 годин на добу, а довготривалим став сон у 8-9 чи більше годин. Короткий визначено як 6 чи менше годин на добу.

Висновки науковців не мають відношення до жодних соціальних, демографічних, поведінкових, кардіометаболічних чи інших факторів, зокрема напрямку психічного здоров’я.

Попри перспективні висновки, автори попередили — результати мають перш за все спостерігальний характер. Це означає, що навіть при наявності у цьому випадку кореляції, вона не означає присутності причинно-наслідкового зв'язку. Підсумки ініціативи не вказують одностайно на провокування захворювання через малий обсяг відпочинку.

Сон і деменція

Науковці з різних країн ще раніше стверджували, Що порушення сну пов’язують з ознаками деменції. Утім, наразі невідомо, чи пов’язані прямо нестача та розвиток захворювання.

Експерти відзначають певну проблему в дослідженні такої тематики, оскільки пов’язані експерименти щодо наслідків короткотривалого сну в людини проводилися з обмеженнями у часі. Вони торкалися перш за все людей третього віку, які тільки-но отримали перші симптоми деменції.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?