Вчені вперше сфотографували струмінь плазми з чорної діри — фото
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені вперше сфотографували струмінь плазми з чорної діри — фото

Вчені вперше сфотографували струмінь плазми з чорної діри — фото
Джерело:  online.ua

Міжнародна група вчених під керівництвом китайських астрономів представила нове зображення надмасивної чорної діри в центрі еліптичної галактики Мессьє 87 або M87.

Джерело: Nature

 Вчені зафіксували унікальне явище біля чорної діри

На новому зображенні видно акреційний диск чорної діри і потужний струмінь субатомних частинок, що викидаються з диска.

Ми знаємо, що струмені викидаються з області, що оточує чорні діри, але ми досі не до кінця розуміємо, як це відбувається насправді. Щоб вивчити це безпосередньо, нам потрібно спостерігати походження струменя якомога ближче до чорної діри, - каже астроном Ру-Сен Лу з Шанхайської астрономічної обсерваторії в Китаї.

Чорна діра галактики M87 має масу в 6,5 мільярдів разів більшу за масу Сонця і знаходиться на відстані 55 мільйонів світлових років від Землі.

Зображення є першим у своєму роді, воно показує зв’язок між оточуючим чорну діру акреційним диском і струменем.

Фото: R.-S. Lu / SHAO, E. Ros / MPIfR, S. Dagnello / NRAO / AUI / NSF

Диск складається з яскравих частинок, що обертаються навколо чорної діри, тоді як струмінь — це прискорені частинки, що рухаються від чорної діри майже зі швидкістю світла.

Зображення дозволить вченим краще зрозуміти надмасивні чорні діри, їх акреційні диски та те, як вони можуть живити струмені чорних дір, які вважаються одними з найбільш енергійних явищ у Всесвіті.

Що відомо про знімки чорної діри

У квітні 2019 року зображення структури, схожої на пончик, з темною центральною областю та яскравим кільцем стало першою світлиною чорної діри.

Чорна діра може поглинути матерію в безпосередній близькості від неї та викинути потужні частинки за межі галактики, у центрі якої вона знаходиться.

Вчені створили мережу радіотелескопів по всьому світу, і використовували світло, захоплене в різних місцях, щоб створити зображення з роздільною здатністю, подібною до віртуального телескопа розміром із Землю.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?