Вчені заявили про користь електростимуляції для працездатності людини
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені заявили про користь електростимуляції для працездатності людини

Вчені заявили про користь електростимуляції для працездатності людини
Джерело:  online.ua

Науковці провели спеціальний експеримент, яким намагалися встановити ефективність невеличких доз електричного струму в стимулюванні організму в умовах виснаження.

Джерело: Scientific American

За оприлюдненими даними, автори дослідження позитивно оцінили підсумки дослідження. Його провели в Огайо, а безпосередніми учасниками стали 40 військовослужбовців ВПС США, які не спали упродовж 34 годин.

Експерти зазначили, що перш за все йшлося про електричну стимуляцію блукаючого нерву. Це канал зв’язку між головним мозком і різноманітними системами організму, який проходить через шию аж до черевної порожнини.

Окремі тканинні елементи нерву поєднуються з так званим блакитною плямою в мозку. У цій області відбувається норадреналін, який впливає на сприймання людиною, процес навчання та пам’ять.

Для стимулювання нерву науковці скористалися портативним приладом gammaCore. Він здатний надсилати електроімпульс через гель-провідник та шкіру людини.

Експеримент супроводжувався розподілом учасників на дві підгрупи. Обидві не спали упродовж 34 годин та проходили серію когнітивних тестів.

Перша половина людей завдяки gammaCore стимулювала блукаючий нерв біля шиї. Військовослужбовці почали використовувати його через 10 годин після того, як прокинулися, кожні 3 години.

Інша половина отримувала плацебо через схожий зовні гаджет, але повністю нефункціонуючий.

За підсумками експерименту було встановлено, що ті, хто стимулював нерв електроімпульсами, виявилися більш продуктивними у своїй роботі. Різницю можна було спостерігати упродовж всього тестування.

Найбільш різними виявилися результати, зареєстровані через 12 годин після початку. Група з плацебо працювала на 15% гірше норми, а військовослужбовці з gammaCore лише на 5%.

Водночас науковці зафіксували суб’єктивні зміни бійців у самопочутті. Ті, хто користувався стимуляцією, відчував себе менш втомленим.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?