Вчені з'ясували, які побічні ефекти може викликати третя доза вакцин Pfizer і Moderna
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені з'ясували, які побічні ефекти може викликати третя доза вакцин Pfizer і Moderna

Вчені з'ясували, які побічні ефекти може викликати третя доза вакцин Pfizer і Moderna
Джерело:  online.ua

Науковці виявили, наскільки зростає ймовірність проявлення побічних ефектів при повторній третій, так званій “бустерній”, вакцинації Pfizer і Moderna. Відповідне дослідження провели у Центрі контролю та профілактики захворювань Сполучених Штатів Америки (CDC).

Джерело: CDC.

Так , в оприлюдненому ними звіті, повідомляється перелік симптомів, які найчастіше супроводжують процедуру бустерної вакцинації мРНК вакцинами.

Згідно результатів дослідження, проведеного серед 22 тисяч осіб, які отримали додаткову, третю дозу вакцин Pfizer і Moderna та взяли участь в обстеженнях, найбільше скарг надходило щодо незначних проявів. До таких науковці віднесли почервоніння в місці щеплення, набряк і біль.

Системні реакції організму після проведення щеплення за третім разом проявлялись рідше. В основному у вигляді болю в животі чи в м'язах, загальної слабкості чи діареї. Таких випадків було навіть менше, ніж після другої дози.

До 19 вересня 2021 року так звану “бустерну” дозу у США отримало більше 2 мільйони 240 тисяч осіб.

Побічні реакції після бустерної дози

Щодо особливостей побічних реакцій внаслідок застосування Pfizer/Biontech у порівнянні з Moderna, то вони теж виявились не значними.

Так, серед досліджуваних 22 тисяч осіб, 97,6% піддослідних отримали третю дозу від того ж виробника, що й перші два рази. Після другого щеплення на локальні симптоми поскаржилися 77,6%, а на системні – 76,5%. Після третьої дози 79,4% та 74,1% опитуваних повідомили про локальні або системні реакції.

У тих людей, яких вакцинували третьою дозою препарату Moderna, локальні побічні ефекти проявились на 1,2% частіше, ніж після другої дози, а системні побічні прояви – на 2,3% рідше.

У групі вакцинованих препаратом від Pfizer/Biontech ситуація не набагато відрізняється. Так, отримавши третю дозу, кількість осіб, які поскаржились на незначні локальні побічні ефекти виросла всього лише на 2,4%. А ось кількість тих, хто відчув системні побічні прояви, навпаки, зменшилась на 2,5%.

Таким чином, науковці стверджують, що більшість побічних реакцій були простими, помірними і легко переносились вакцинованими особами протягом короткого часу, хоча кількість самих проявів побічних реакцій залишається досить високою.

Читайте також:

  • Вчені знайшли спосіб відновити втрачений після коронавірусу нюх.

  • Лиш би не Спутнік: росіяни почали їздити у вакцинні тури до Європи.

  • У МОЗ озвучили прогноз щодо нового піку захворюваності на коронавірус.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?