Вперше в історії вченим вдалося прочитати прихований текст Біблії
Категорія
Культура
Дата публікації

Вперше в історії вченим вдалося прочитати прихований текст Біблії

Вперше в історії вченим вдалося прочитати прихований текст Біблії
Джерело:  online.ua

Іноземним науковцям вперше в історії вдалося прочитати розділ Біблії, який був прихований протягом понад 1,5 тис. років. Це вони зробили за допомогою ультрафіолетового світла.

Джерело:  Science Alert

Науковці змогли прочитати прихований текст Біблії: що стало відомо

За словами журналістів, дослідники, використовуючи ультрафіолетове випромінювання, відшукали стару версію розділу Біблії, яка була прихована під іншою частиною тексту.

Історик Григорій Кессель з Австрійської академії наук оголосив про відкриття у журналі New Testament Studies.

Як стверджує фахівець, він використовував ультрафіолетове опромінювання, щоб побачити попередній текст під трьома шарами записів на палімпсесті.

Що важливо розуміти, це тип стародавнього рукопису, який люди писали у кілька шарів, але часто залишали сліди оригінального тексту.

Науковці звертають увагу на те, що палімпсести люди використовували в давнину через дефіцит пергаменту.

Фото - скриншот

Що вдалося дізнатися

Виявлена частина тексту є невідомою версією глави 12 у Книзі Матвія, яка спочатку була частиною старосирійських перекладів Біблії приблизно 1,5 тис. років тому.

Науковці також підтвердили, що відкриття вдалося зробити у рукописі, який знаходився у бібліотеці Ватикану.

Рукопис пропонує дослідникам "унікальний шлях" для розуміння ранніх етапів текстової еволюції Біблії та показує деякі відмінності від сучасних перекладів тексту, – пояснюють дослідники.

Вони також вказують на те, що в оригінальній грецькій версії Євангелія від Матвія 12:1, яка наразі є найбільш поширеною, сказано: "Тоді Ісус проходив полями в суботу, і зголодніли Його учні та почали збирати колоски та їсти". Однак нещодавно знайдений сирійський переклад дещо відрізняється. Там сказано: "Почали збирати колоски, терти в руках і їсти".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?