Велика сімка та ЄС вимагають негайно повернути контроль над ЗАЕС Україні
Категорія
Світ
Дата публікації

Велика сімка та ЄС вимагають негайно повернути контроль над ЗАЕС Україні

Велика сімка та ЄС вимагають негайно повернути контроль над ЗАЕС Україні
Джерело:  online.ua

Євросоюз та Велика сімка вимагають від Росії негайно повернути контроль над ЗАЕС Україні.

Джерело: ЄП, Укрінформ

ЄС та Велика сімка опублікували заяви щодо ЗАЕС

Глави МЗС G7 оприлюднили спільну заяву про ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.

У цьому контексті ми вимагаємо, щоб Росія негайно повернула законному суверенному власнику, Україні, повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією, а також над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України для забезпечення їх безпечної та надійної експлуатації, - йдеться у заяві.

Зазначається, що український персонал, який обслуговує Запорізьку АЕС, повинен мати можливість виконувати свої обов'язки без загроз та тиску.

Фото — wikipedia.org

У заяві ЄС, виголошеній на спеціальному засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні засуджується військова діяльність РФ навколо Запорізької АЕС.

ЄС засуджує військову діяльність Росії навколо Запорізької АЕС, яка є найбільшою в Європі. Це – серйозне та безвідповідальне порушення правил ядерної безпеки та ще один приклад нехтування Росією міжнародними нормами. Ми вимагаємо від Росії негайно передати контроль над Запорізькою АЕС Україні та утриматися від будь-яких дій, що загрожують її безпеці, - йдеться у заяві.

Також в Євросоюзі наголосили, що спостерігачам МАГАТЕ має бути наданий вільний і необмежений доступ до захопленої росіянами ЗАЕС з метою перевірки безпеки та надійності її роботи.

Нагадаємо, що останній тиждень російські війська почали обстрілювати ЗАЕС. Українська розвідка повідомляла, що росіяни замінували енергоблоки станції.

ЗАЕС захоплена військами РФ 4 березня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?