Верховна Рада визнала ПВК "Вагнер" міжнародною злочинною організацією
Категорія
Політика
Дата публікації

Верховна Рада визнала ПВК "Вагнер" міжнародною злочинною організацією

Верховна Рада визнала ПВК "Вагнер" міжнародною злочинною організацією
Джерело:  online.ua

Верховна Рада схвалила постанову про визнання приватної військової компанії "Вагнер" міжнародною злочинною організацією.

Джерело: постанови № 8397  та № 3735

Рада визнала ПВК Вагнера міжнародною злочинною організацією

За визнання ПВК "Вагнер" міжнародною злочинною організацією проголосувало 333 депутати.

Метою прийняття Постанови Верховної Ради України про визнання приватної військової компанії "Вагнер" міжнародною злочинною організацією є консолідація зусиль України та міжнародного співтовариства щодо справедливого відновлення миру, забезпечення міжнародного правопорядку в світі та в Україні, невідворотного покарання всіх осіб, винних в порушенні міжнародного гуманітарного права, - вказано у пояснювальній записці до постанови.

У записці вказано, що з 2014 року ПВК "Вагнер" безпосередньо причетна до реалізації агресивної політики Росії на шкоду миру, стабільності, суверенітету і територіальній цілісності України.

Міжнародний характер злочинної діяльності ПВК «Вагнер» підтверджується неспростовними доказами її дій з дестабілізації, порушення прав людини та незаконних операцій з природними ресурсами у країнах Африки (ЦАР, Малі, Лівія) та Близького Сходу (Сирія).

ВРУ закликала світ визнати російські ПВК терористичними організаціями

Крім цього, нардепи схвалили постанову «Про Звернення Верховної Ради України до ООН, Європейського Парламенту, Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу про визнання російських приватних військових компаній терористичними організаціями» 336 голосами.

У пояснювальній записці вказано, що про діяльність російських приватних військових компаній E.N.O.T., Cossacks, SlavCorps, ATKGroup, Centre R, MS Group, MAP, RSB Group, та зокрема "ПВК "Вагнера" стало відомо після початку російської агресії проти України у 2014 році.

Найманці приватних військових компаній забезпечували прикриття регулярних підрозділів російської армії в боях на Донбасі, зокрема, у районі Дебальцевого та Луганського аеропорту, а також виконували ліквідацію ватажків бойовиків, діяльність яких не задовольняла керівництво Російської Федерації, брали участь у інших військових операціях на території України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?