Вирок у справі про «скіфське золото» оголосять вже завтра
Категорія
Культура
Дата публікації

Вирок у справі про «скіфське золото» оголосять вже завтра

Вирок у справі про «скіфське золото» оголосять вже завтра
Джерело:  online.ua

Рішення у справі щодо колекції «скіфського золота», яка висвітлює давню історію Криму, мають оголосити вже завтра, 26 жовтня. В Апеляційному суді Амстердама наразі завершились вирішальні дебати української та російської сторін. Остання, зокрема, музеї окупованого Криму, намагається оскаржити прийняте у грудні 2016 року рішення суду щодо повернення цінної колекції Україні.

Джерело: Укрінформ

Рік тому, у жовтні 2020 року, амстердамський суд задовольнив прохання України щодо відведення одного із суддів. Тоді виявилось, що він має налагоджені контакти з адвокатами кримських музеїв, що перебувають під керівництвом окупаційної адміністрації. Це може свідчити про упередженість під час розгляду справи.
Останнє рішення у справі мають зачитати на відкритому судовому засіданні, яке призначено на завтра, воно відбудеться об 11:00 за місцевим часом.

Нагадаємо, експонати виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване скіфське золото) привезли у музей в Амстердамі ще до окупації півострова Росією. Місцем вирішення спору обрали Амстердам тому, що саме тут перебувала колекція під час анексії Росією українського півострова.

Попереднім рішенням cуд постановив повернули “скіфське золото” Україні

У грудні 2016 року Окружний суд Амстердама постановив, що експонати кримських музеїв, питання щодо повернення яких виникло через анексію, мають повернути Україні. Рішення ухвалили, спираючись на норми конвенції ЮНЕСКО, яка гласить:

“Художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції”.

У березні 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду.

Зважаючи на судовий процес, який триває досі, скіфське золото наразі зберігається в місцевому музеї Алларда Пірсона.

Колекція з 565 музейних предметів була надана для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року:

  • «Центральним музеєм Тавриди»,

  • «Керченською історико-культурним заповідником»,

  • Національним заповідником «Херсонес Таврійський»

  • «Бахчисарайським історико-культурним заповідником».

“Скіфське золото” акумулює в собі культури скіфів, готів, сарматів Криму

Сама виставка є «об'єктом» перетину різних етносів та різних державних утворень протягом багатьох століть.Хронологічні рамки виставки охоплені античною добою по епоху середньовіччя. Колекція містить експонати культури скіфів, сарматів, готів, що виявлені під час досліджень на території Неаполя Скіфського.

В колекції є бронзові та срібні прикраси кінської зброї сарматів, ліпні посуди-вододіли IV століття тощо. Вона містить також експонати, що знайдені в Усть-Альмінському некрополі, могильнику Сувлу-Кая. “Скіфське золото” творить комплекс трьох історично-етнічних культур Криму — культури скіфів, готів, сарматів.

Читайте також:

  • Франція та Німеччина були проти залучення США до нормандського формату — Лавров.

  • Київ оцінив ймовірність проведення нормандської зустрічі глав МЗС.

  • У Путіна влаштували скандал генсеку НАТО через Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?