Військовий експерт пояснив, що дійсно Путін готує для Донбасу і до чого готуватися українцям
Категорія
Політика
Дата публікації

Військовий експерт пояснив, що дійсно Путін готує для Донбасу і до чого готуватися українцям

Військовий експерт пояснив, що дійсно Путін готує для Донбасу і до чого готуватися українцям
Джерело:  online.ua

Заява президента Росії Володимира Путін про збільшення допомоги Донбасу є нічим іншим як публічною відмовою Кремля від мирного плану України. А це означає, що незабаром може початися ескалація конфлікту, так як зазвичай "допомога" Путіна дістається не українцям в ОРДЛО, а бойовикам і російським збройним формуванням, які вже сьомий рік ведуть війну проти України. Військовий експерт Олександр Мусієнко прокоментував заяву Путіна про Донбас, яку він зробив під час великої прес-конференції. Він пояснив, що стоїть за словами глави Кремля про збільшення підтримки окупованого Донбасу і до чого слід готуватися українцям. Зокрема, експерт пояснив, що слова російського президента про ОРДЛО варто сприймати як відповідь Україні на план Києва для врегулювання збройного конфлікту. Росія фактично показала відсутність намірів йти на поступки команді українського лідера Володимира Зеленського, яка наполягала на скасуванні всіх актів російського законодавства, що стосуються Донбасу. Оцінку заявам Путіна Донбасом експерт зробив в фірі телеканалу Україна 24, передає ONLINE.UA.

"З одного боку, це сигнал для України, що Росія буде продовжувати чинити тиск на президента України і українську владу, буде вимагати поступок. Тому що, як ми розуміємо, вони мають на увазі не підтримку мирного населення, а підтримку військових, які перебувають на Донбасі ", - пояснив Мусієнко.

Він підкреслив, що Путін під "гуманітарною допомогою" завжди має на увазі військову допомогу. Тому експерт допускає ескалацію на Донбасі, яка послідує за путінською "допомогою".

"Це сигнал, що тиск на Україну буде збільшено. Крім того, Росія сигналізує, що російська присутність там буде збільшуватися. Це військові моменти, забезпечення зброєю і так далі. Мирного населення це мало стосується, тому що, як би там не було, багато питань, особливо щодо підтримки незахищених верств населення, пенсіонерів, бере на себе Україна. Тому під цією заявою, в першу чергу, стоїть сигнал про те, що Росія і надалі буде тиснути на Україну в питаннях Донбасу ", - додав Мусієнко.

Експерт підкреслив, що гуманітарну турботу про жителів окупованих територій протягом збройної агресії Росії проти України максимально бере на себе українська влада. Мусієнко закликав команду Путіна хоча б не заважати офіційному Києву в цьому - не блокувати роботу КПВВ, щоб пенсіонери могли виїхати з ОРДЛО і отримувати пенсії.

"Закриває КПВВ не українська влада, не штаб ООС або Донецька і Луганська адміністрації. Закриваються вони з того боку, перешкоджаючи зокрема пенсіонерам приїхати пенсії отримати. Так хто це робить? Чим ви хочете допомагати? Ви не заважайте, ми самі допоможемо, у нас є ресурси і можливості ", - додав експерт.

Важливо відзначити, що з аналогічним прогнозом раніше виступив і представник України в Тристоронній контактній групі Денис Казанський. Він звертав увагу українців на те, що Путіна робить все можливе, щоб перетворити окуповані території Донбасу в Придністров'я. За словами аналітика, ситуація ускладнюється тим, що ОРДЛО і Росія мають спільний кордон. Денис Казанський зазначає, що окуповані території вже перетворилися в "чорну діру" і джерело доходів для влади РФ. Крім того, експерт вважає, що на окупованому Донбасі вже може реалізовуватися план "Б", проте не командою Зеленського, як це обіцялося раніше. План "Б", на думку Казанського, реалізує сам Путін, який почав активно цементувати ситуацію - в політичній та економічній сферах.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Путіна звернулися до Зеленському з новою пропозицією щодо Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?