Владу Грузії звинувачують у брехні щодо відкликання законопроєкту "про іноагентів"
Категорія
Світ
Дата публікації

Владу Грузії звинувачують у брехні щодо відкликання законопроєкту "про іноагентів"

Владу Грузії звинувачують у брехні щодо відкликання законопроєкту "про іноагентів"
Джерело:  online.ua

Вранці 9 березня правляча коаліція Грузії заявила про "відкликання" законопроєкту про так званих "іноагентів", ухваленого в першому читанні. Проте така процедура не може втілена через правила парламенту.

Джерело: Європейська правда

Грузинську владу звинуватили у брехні

Грузинські юристи, експерти та фахівців з конституційного права та політики повідомили, що заява правлячої коаліції Грузії про "відкликання" ухваленого в першому читанні законопроєкту "про іноагентів" суперечить правилам парламенту і не може бути втілена.

Зараз про відкликання відомо лише зі слів влади, а експерти стверджують, що цей крок є неможливим.

Закон, ухвалений у першому читанні, відкликанню не підлягає , - цитує "Грузія online" конституціоналіста Вахушті Менабде.

Експерт також нагадав, що влада зареєструвала два проєкти, а відкликати пообіцяла один – саме той, з яким це неможливо зробити.

Водночас другий проєкт, що передбачає жорсткіше покарання для "іноагентів", можливо відкликати, якщо всі його ініціатори звернуться з таким проханням до парламенту.

Немає процедури відкликання проєкту, що пройшов перше читання. Такий законопроєкт має бути винесений на голосування і відхилений, - заявила юристка Ліна Гвініанідзе.

Неурядовий експерт Сергій Капанадзе підтримав слова Гвініанідзе. За його словами, правляча коаліція відступила лише на словах, адже неможливо відкликати проєкт, ухвалений у першому читанні.

У разі відхилення проєкту комітетами та сесійною залою є можливість повернутися до його розгляду протягом місяця.

Що відомо про "відкликання" законопроєкту про іноагентів

Як влада, відповідальна перед кожним членом суспільства, ми вирішили беззастережно відкликати підтриманий нами законопроєкт, — йдеться у заяві.

Були проведені консультації між політрадою “Грузинської мрії”, “Сили людей” та депутатами парламентської більшості щодо реакції на закон “Про прозорість зовнішнього впливу”.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?