Вучич закликає сербів на півночі Косова розбирати барикади
Категорія
Світ
Дата публікації

Вучич закликає сербів на півночі Косова розбирати барикади

Вучич закликає сербів на півночі Косова розбирати барикади
Джерело:  online.ua

Ввечері 28 грудня глава Сербії Александар Вучич закликав сербів на півночі Косова припинити блокаду й розбирати барикади після того, як він отримав усі необхідні гарантії від міжнародної спільноти. Це підтвердив очільник Управління у справах Косово і Метохії (так Косово називають у Сербії) сербського уряду Петар Петкович.

Джерело:  РТС

Вучич просить сербів на півночі Косова розбирати барикади

За словами Петковича, Белград нарешті отримав від офіційних Вашингтона та Брюсселя "надійні гарантії".

Він звернув увагу на те, що йдеться про звільнення серба-поліцейського Деяна Пантіча з-під варти, запевнення у відсутності списків косовських сербів, яких Приштина планує арештувати, а також гарантії від миротворчих сил НАТО KFOR, що сили безпеки Косова не зможуть заходити в північні муніципалітети без їхньої попередньої згоди.

Він попрохав наших сербів прибрати барикади. Вони сказали, що довіряють тільки йому, а не (прем’єр-міністру Косова) Альбіну Курті, й він сказав їм повернутись на північ Косова й представити ці гарантії людям", – розповів Петар Петкович.

Як уже згадувалося рагіеш, нова хвиля ескалації в Косово почалось після того, як просербська партія оголосила бойкот органам влади в чотирьох північних муніципалітетах.

Після цього в муніципалітети зайшли косовські поліцейські, й там були призначені повторні вибори на грудень 2022 року.

Однак на тлі тиску Штатів та Євросоюзу Приштина погодилась відтермінувати дострокові вибори до весни. На цьому тлі косовські серби почали зводити барикади на півночі частково визнаної країни.

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?