Яблучний Спас 2021: традиції, суворі заборони і найкращі привітання
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Яблучний Спас 2021: традиції, суворі заборони і найкращі привітання

Яблучний Спас 2021: традиції, суворі заборони і найкращі привітання
Джерело:  online.ua

19 серпня православні християни відзначають Другий або Яблучний Спас, який у 2021 році випав на четвер. За церковним календарем свято називається Преображення Господнє - в цей день, за народними прикметами, природа починає перетворюватися і готується до осені.

Джерело: ONLINE.UA

Яблучний Спас, як і інші церковні свята, має свої традиції і заборони. Розповідаємо, що категорично не можна робити в це світле свято, і ділимося яскравими і красивими привітаннями з Яблучним Спасом.

Яблучний спас 2021 - традиції і що святять в церви

Традиції на Яблучний Спас (фото - unsplash.com)

У день Яблучного Спаса православні відвідують служби в храмах. Освячують не тільки яблука, але й інші фрукти і овочі. За традиціями в цей день також прийнято освячувати мед, колоски пшениці і жита.

В цей церковне свято господині готують частування на сімейну вечерю і балують домочадців смачними стравами. Незважаючи на те, що Яблучний Спас припадає на строгий Успенський піст, в це свято віруючим дається послаблення. В меню дозволяється включати страви з риби і гарячі страви, приготовані на рослинній олії, а також вино. На святковий стіл також ставлять освячені в церкві яблука, фрукти і овочі.
Ще однією традицією яблучного Спаса є відливання з воску свічок. Їх заготовляють стільки, щоб вистачило на всі церковні свята майбутнього року.

Що не можна робити на Яблучний спас

Фото: pxfuel.com

Найголовнішим забороною на Яблучний Спас вважається те, що до Преображення Господнього категорично не можна їсти яблука - ці фрукти можна пробувати тільки після освячення в церкві. У день Другого Спаса не можна займатися домашніми справами, сваритися і займатися рукоділлям. Існує прикмета: "Хто в Яблучний Спас шиє, потім весь рік сльози ллє".

Також в Яблучний Спас не можна вбивати комах. Вважається, що якщо в свято людині на руку сяде муха, а краще дві, то весь рік буде супроводжувати успіх.

Привітання з Яблучним Спасом - вірші і листівки

 Привітання з Яблучним Спасом - листівки

Нехай цей Яблучний Спас
Буде радісним для вас!
Найщедрішим і щасливим.
Зробить хай життя красивим.
Нехай здоров'я не підводить,
А зло ніколи хай не шкодить!

***
В Божий день и в этот час,
В этот Яблочный Спас
Мира, счастья и добра,
Будет жизнь пускай щедра,
Будет дома лишь уют,
А ненастья обойдут,
Будет пусть всего в запас,
Охраняет ангел Вас!

Привітання з Яблучним Спасом - листівки

Хочу вас зі Спасом Яблучним привітати
І вітання найкращі передати,
Щоб були ви завжди ласкаві й здорові,
Мали по вінця палкої любові!

***

З Яблучним Спасом вітати Вас хочу,
Хай сонця промінчик в оселю ввійде!
Хай родяться яблука кожного літа,
А лихо й біда Вашу хату мине!

Привітання з Яблучним Спасом - листівки

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?