Як країни ЄС в обхід санкцій постачали РФ запчастини для військової техніки — розслідування
Категорія
Світ
Дата публікації

Як країни ЄС в обхід санкцій постачали РФ запчастини для військової техніки — розслідування

Як країни ЄС в обхід санкцій постачали РФ запчастини для військової техніки — розслідування
Джерело:  online.ua

Низка країн ЄС, попри запроваджене в 2014 році ембарго на поставки зброї в РФ, все одно займалися цим в обхід санкцій. Журналісти простежили, як це відбувалося – від російської техніки до європейського виробника.

Джерело: Телебачення Торонто

Країни ЄС постачали в РФ зброю попри ембарго

З 2014 року європейські компанії планомірно модернізовували російську армію в обхід санкцій. Вони постачали Росії сучасну техніку, станки для її виробництва, високотехнологічні чіпи та сенсори. Тепер ця техніка допомогає росіянам вбивати українських громадян, - розповідають журналісти.

Їм вдалося на конкретному прикладі простежити весь ланцюжок: від російської техніки, яка використовується під час вторгнення на територію України, до європейського виробника, який в обхід санкцій постачав заборонені комплектуючі для цієї техніки.

Нагадаємо, що Франція, Німеччина та низка інших країн продавали Росії зброю на 350 мільйонів євро, скориставшись лазівкою в ембарго ЄС, що запровадили у 2014 році.

У рослідуванні газети The Telegraph зазначається, що це робили щонайменше 10 країн-членів Євросоюзу .

Зокрема, наводяться такі дані: близько 78 відсотків загального обсягу поставок припало на німецькі та французькі компанії, які в 2015-2020 роках забезпечили Росію військовою технікою більш ніж на 273 мільйонів євро.

У газеті пишуть, що ці країни відправляли Москві обладнання, у тому числі бомби, ракети, снаряди та гармати, незважаючи на ембарго ЄС на постачання озброєнь до Росії, введене після анексії Криму у 2014 році.

Цим займалися також Італія, Австрія, Болгарія, Чехія та Велика Британія.

Зазначається, що з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС запровадив додаткові обмеження на експорт товарів подвійного призначення до Москви.

Проте лазівка, що дозволяла обходити ембарго, була закрита лише 8 квітня під тиском балтійських та східноєвропейських країн–членів Євросоюзу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?