Яка наразі ситуація у Херсонській та Миколаївській областях — звернення Зеленського
Категорія
Україна
Дата публікації

Яка наразі ситуація у Херсонській та Миколаївській областях — звернення Зеленського

Яка наразі ситуація у Херсонській та Миколаївській областях — звернення Зеленського
Джерело:  online.ua

На деяких рівнях у світі є ганебна байдужість до екоциду й людської трагедії, спричиненої російським терактом на Каховській ГЕС. Станом на цей час на території Херсонської та Миколаївської областей евакуйовано вже понад три тисячі людей.

Джерело: президент України Володимир Зеленський

Яка наразі ситуація у Херсонській та Миколаївській областях

Станом на цей час на території Херсонської та Миколаївської областей евакуйовано вже понад три тисячі людей. Але, знов-таки, це лише вільна територія, підконтрольна нам. На окупованій території лише на деяких ділянках вдається допомогти людям: російські терористи роблять усе, щоб жертв катастрофи було якнайбільше. Російські обстріли продовжуються – і навіть евакуаційних точок. Жодної реальної допомоги людям у затоплених районах – не заради пропаганди, а заради людей – Росія не надає. За все це повинна бути окрема, справедлива й жорстка відповідальність російської держави і російського керівництві, - говорить Зеленський.

Він зазначив, що російські терористи підживлюються слабкістю світу, але ми в змозі це подолати.

Коли міжнародні організації, що повинні захищати життя в глобальному масштабі, навіть за тиждень не встигають сформувати й відправити рятувальну місію на окуповану територію, коли деякі світові суб’єкти не наважуються вийти навіть із чіткими та сильними заявами, які б засуджували цей черговий російський злочин війни, терористи просто підживлюються цією слабкістю світу, цією байдужістю – вона їх заохочує. І це ми маємо подолати. І подолаємо, – сказав Зеленський.

Президент повідомив, що станом на вечір 10 червня з Херсонської та Миколаївської областей евакуйовано вже понад 3 тис. людей. Втім, це дані з територій, які контролює Україна.

На окупованій території лише на деяких ділянках вдається допомогти людям: російські терористи роблять усе, щоб жертв катастрофи було якнайбільше. Російські обстріли продовжуються – і навіть евакуаційних точок. Жодної реальної допомоги людям у затоплених районах – не заради пропаганди, а заради людей – Росія не надає. За все це повинна бути окрема, справедлива й жорстка відповідальність російської держави і російського керівництва, – наголосив Зеленський.

Зеленський розкритикував ООН і Червоний Хрест після підриву Росією ГЕС

Ми не отримали жодної відповіді (на запити України про допомогу − ред.). Я шокований, — заявив глава держави.

Володимир Зеленський звернув увагу на те, що якщо реакція і була, то вона була "вкрай дипломатичною".

Окрім того, президент України зазначив: попри те, що трагедія сталася багато годин тому, ані ООН, ані Червоного Хреста "там немає", хоча саме вони "мають першими рятувати життя", оскільки саме для цього й були створені ці структури.

Те, що зараз відбувається, − це трагедія. Екологічна катастрофа і людська катастрофа... Люди, тварини загинули. З дахів затоплених будинків люди можуть бачити потопельників, які пропливають повз. Це можна бачити на іншому боці. Вивезти людей з окупованої частини Херсонщини дуже складно. Коли наші люди намагаються врятувати їх, окупанти обстрілюють, − пояснив німецьким журналістам український лідер.

За словами Володимира Зеленського, реальні наслідки цього екоциду можна буде побачити лише за кілька днів, коли вода трохи відійде.

На переконання глави держави, армія РФ дуже боїться, що українські військові почнуть контрнаступ на цьому напрямку і хочуть ускладнити рух наших бійців.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?