З Днем вишиванки: привітання і цікаві факти про етнічний одяг України
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

З Днем вишиванки: привітання і цікаві факти про етнічний одяг України

З Днем вишиванки: привітання і цікаві факти про етнічний одяг України
Джерело:  online.ua

У третій четвер травня щорічно українці відзначають День вишиванки - в 2021 році це свято випало на 20 число. Цей день присвячений гордості українців - етнічному одягу, у якого дуже цікава історія.

Джерело: ONLINE.UA

У 2021 році Україна відзначає День вишиванки в 15-й раз. Це свято заснували в 2006 році. Його ініціювали студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького університету імені Юрія Федьковича. Спочатку свято відзначали тільки у вузькому колі, але з 2014 року, після початку збройної агресії Росії проти України, свято вийшло далеко за межі України.

У всьому світі громадяни нашої країни в цей день намагаються надіти вишитий український одяг, щоб продемонструвати свою приналежність до віковічної української культурної традиції і привітати своїх рідних та друзів віршами з добрими побажаннями чи яскравими листівками, в яких відображені багаті культурні традиції України.

День вишиванки 2021 - заходи в Україні

День вишиванки 2021 (фото - commons.wikimedia.org)

Ювілейний День вишиванки в Україні присвячений екологічним проблемам і українській музиці. Його проведуть в форматі Дня вуличної етномузики - на різних локаціях, зокрема площах, парках, пішохідних вулицях, будуть грати народні співаки-музиканти, щоб голосно і дзвінко нагадати українцям про важливість збереження не тільки культурної, а й природної спадщини.

"Вирубка лісів загрожує не тільки затопленням цілих регіонів, а й, змушує жителів постійно відновлювати втрачене," вимиває "багатство місцевих традицій і звичаїв. Надмірне використання пластика нав'язує прості швидкі побутові рішення, створюючи споживче товариство, яке все менше схильне поглиблюватися в культуру і історію , а також бути відповідальним за майбутнє ", - нагадують організатори заходів до Дня вишиванки.

День вишиванки - цікаві факти

  • Першим українцем, який з'єднав вишиванку з буденним одягом став Іван Франко, який носив її під піджак і з сучасним нарядом.

  • Перші вишиванки були для українців не просто елементом одягу, а захистом від зла.

  • У 2000-х роках фрагменти української вишивки використовували багато відомих дизайнерів і будинків моди. Свої колекції українському національному одязі присвятили Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce&Gabbana.

  • В період проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 році в Україні купила собі українську вишиванку американська співачка Мадонна. Також люблять носити вишиванки Міла Куніс, Діта фон Тіз, Сандра Буллок.

  • В опублікованій в лютому 2017 року статті Ліани Затенштайн в міжнародному журналі мод Vogue вперше в значенні "вишиванки" було використані не словосполучення "embroidered shirt" (дослівний переклад - вишита сорочка), а транслітеровано українське слово "the vyshyvanka". Таким чином, слово "вишиванка" поповнило лексикон англійської мови.

Кожен регіон України має свої особливості вишиванок:

  • сорочки на Полтавщині вишиваються головним чином білими нитками, дуже рідко червоними або сірими.

  • техніка вишивання Харківської області має дуже багато спільного з формами вишивки, які встановилися в центральних областях України, але їй властиві і зовсім своєрідні поліхромні орнаменти, створювані напівхрестиком або хрестиком.

  • вишивки Полісся - прості й чіткі за композицією. Ромбовидна лінія геометричного візерунка повторюється кілька разів. Вишивка червоною ниткою по білому-сірому тлу льняної полотнини;

  • своєрідною вишивкою здавна славилася Волинь - візерунки геометричні, чіткі і прості по композиції, виконані червоною ниткою на біло-сірої полотнині. У південних районах області переважають рослинні мотиви;

  • для Чернігівської області характерні білі вишивки;

  • вишиванкам Київщини властиві рослинно-геометричний орнамент зі стилізованими гронами винограду, кольором хмелю чи восьмипелюстковими розетками, ромбами, квадратами. Основні кольори вишиванок Київщини - білий, коралово-червоний, відтінкм чорного.

Привітання з Днем вишиванки

Привітання з Днем вишиванки - листівки

Одягну я зранку
Білу вишиванку,
Заплету у косу
Я червоний мак,
Вмиюся росою
З зілля на світанку
І піду міжду люди так.
Хай усі навколо
День новий стрічають,
Хай співають гучно
Радісних пісень,
Бо сьогодні свято,
Й весело святкують
Вишиванки День!

Привітання з Днем вишиванки - листівки

На свята уся сім′я
Мама, тато й навіть я,
Вишиванки одягаєм
В центрі міста ми гуляєм.
Хай всі знають, що родина
Любить неньку-Україну!

Привітання з Днем вишиванки - листівки

Сорочку мати сину вишивала І душу,
й серце в вишивку вкладала.
Як пам’яті народної відлунки,
На полотні з’являлись візерунки,
Де кожен хрестик – то життєві миті…
Мережила по білому блакиттю,
Лягала ниточка до ниточки мрійливо –
Дитині б долю вишити щасливу,
Щоб оберегом стала для синочка
Руками неньки вишита сорочка.
Із Днем Вишиванки!

Привітання з Днем вишиванки - листівки

Вишиванка, вишиванка,
одягну її я зранку,
гарно причешуся,
радісно всміхнуся.
Бо сьогодні свято
будемо святкувати
і пісень співати.
На весь світ казати,
бо у нашої Вишиваночки
сьогодні святечко.

Привітання з Днем вишиванки - листівки

Вишиванку вишивала
Навесні твою,
В нитку мрію укладала
І любов свою.
Ніжну мрію, що шепоче
Дивну казку в сні,
Що цілує твої очі
І співа пісні.
Все найкраще в ній зібрала
Із долин, із гір
І в мережку повкладала
У хрещатий взір.
Хай на серце тобі ляже,
Наче цвіт в маю,
І душі твоїй розкаже
Про любов мою.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?