ЗАЕС більше не можна захистити — гендиректор МАГАТЕ
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗАЕС більше не можна захистити — гендиректор МАГАТЕ

ЗАЕС більше не можна захистити — гендиректор МАГАТЕ
Джерело:  online.ua

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі після візиту на Запорізьку атомну електростанцію заявив, що кількість військ навколо АЕС значно збільшилася, тому захистити її вже неможливо.

Джерело: Sky News

ЗАЕС неможливо захистити

Глава ООН з питань атомної енергетики та генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав українську Запорізьку АЕС.

Він заявив, що кількість російських окупаційних військ у районі АЕС значно збільшилася, тому захистити її більше неможливо.

Очевидно, що в усьому цьому регіоні посилюється військова активність. Тому захистити станцію неможливо, – сказав він.

Відомо, що це був другий візит Гроссі до ЗАЕС після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Метою візиту Гроссі було “з перших вуст оцінити серйозну ситуацію з ядерною безпекою та охороною на об’єкті”, про що раніше повідомляли в МАГАТЕ.

На станції знаходиться команда експертів з МАГАТЕ ще з вересня минулого року, але Рафаель Гроссі описав ситуацію як “все ще нестабільну”.

Висновки МАГАТЕ після візиту на ЗАЕС

Гроссі заявив, що зосередиться на висуванні пропозицій щодо заходів безпеки навколо атомної станції.

Він наполягає на створенні демілітаризованої зони на утримуваній Росією електростанції, яка є найбільшим в Європі ядерним об’єктом, який неодноразово піддавався обстрілам.

Гроссі сказав, що змістив акцент у своїх зусиллях на запровадження конкретних заходів захисту, “прийнятних для обох сторін”.

Я думаю, що важливо переконатися, що нападів не буде. Я намагаюся винести на стіл реалістичні, життєздатні пропозиції, які можуть прийняти всі, — сказав він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?