Заводи олігарха Абрамовича понад 10 років забезпечували армію РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Заводи олігарха Абрамовича понад 10 років забезпечували армію РФ

Заводи олігарха Абрамовича понад 10 років забезпечували армію РФ
Джерело:  online.ua

Структури металургійної та гірничодобувної компанії «Євраз», що належить олігарху Роману Абрамовичу, понад 10 років співпрацювали з Росгвардією та підприємствами, які займаються забезпеченням армії РФ та виробляють танки й вибухові речовини. 

Джерело: OCCRP

Компанії Абрамовича могли забезпечувати російську армію

Центр з дослідження корупції та організованої злочинності провів розслідування і вивчив контракти із сайту держзакупівель та дійшли висновку, що з 2015 по 2018 рік «Євраз ЗСМК» отримував контракти на доставку толуолу з державного заводу, де виробляють боєприпаси та вибухові матеріали промислового призначення.

За даними OCCRP, вартість виконання цих договорів становить понад 2,8 мільйона доларів.

«Євраз НТМК» розташований у Нижньому Тагілі й у у 2018 році продав сталь на суму 1,4 мільйона доларів Уралвагонзаводу, який виробляє танки та цивільну транспортну техніку.

У 2016 і 2017 роках дочірня компанія Євраз також поставила заводу ванадієвий шлак на суму 227 тис. доларів, який використовується для зміцнення сталі у виробництві зброї.

Представник Євраз заперечив, що компанія забезпечувала російську армію.

Євраз в Росії постачає продукцію для інфраструктурних і будівельних проектів лише для цивільного використання, — йдеться в заяві.

Важко остаточно пов’язати постачальників державної сировини з танками та кулями, якими користуються російські солдати в Україні.

Але навіть встановити, які компанії постачають продукти та послуги, які можуть підтримувати військові дії, більше неможливо після закону, введеного в РФ на початку цього року.

У січні уряд Росії заборонив оприлюднювати будь-які держзакупівлі, пов'язані з національною безпекою та обороною. І цього місяця російський парламент прийняв законопроект, який вимагає від таких компаній, як Євраз, надавати постачання та послуги військовим, мотивуючи це збільшенням попиту через війну в Україні та скороченням поставок матеріалів через санкції.

Нагадаємо, що у березні 2022 року Британія ввела санкції проти власника 29% акцій «Євразу» бізнесмена Романа Абрамовича. У травні до списку санкцій потрапив і сам «Євраз».

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?