Зеленський доручив терміново знизити тарифи на газ для населення
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський доручив терміново знизити тарифи на газ для населення

Зеленський доручив терміново знизити тарифи на газ для населення
Джерело:  online.ua

З 1 січня в Україні значно зросли тарифи на тепло і електроенергію, на газ і його постачання. Через підвищення тарифів на комунальні послуги в багатьох містах України почалися протести - люди перекривають траси національногго значення, обмежують роботу громадського транспорту і збираються у будівель міських і обласних рад, вимагаючи знизити тарифи на газ і повернути пільговий тариф на електроенергію. На ситуацію вже відреагував президент України Володимир Зеленський. 11 січня він зібрав нараду з прем'єр-міністром Денисом Шмигаль, тимчасовим в.о. міністра енергетики Юрієм Вітренко, міністром фінансів Сергієм Марченко, міністром соцполітики Мариною Лазебною, керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком, на якому доручив оперативно вирішити проблему. Український лідер вимагає, щоб тарифи на газ для українців були справедливими і доручив знайти спосіб по зниженню цін. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ОПУ.

"Тарифи на газ для населення повинні бути справедливими. Ціна на газ зростає на ринку через погодні умови та інші причини, які склалися в Європі, і ми не можемо дозволити зростання ціни для наших громадян", - підкреслив Зеленський.

Відзначається, що на нараді т.в.о. міністра енергетики і вугільної промисловості Юрій Вітренко вже представив попередній план істотного зниження тарифів на газ і встановлення справедливої ціни для українців. Шмигаль в свою чергу доповів президенту, що Кабінет Міністрів також готує системні рішення з вибудовування балансу на енергетичному ринку.

Як відомо антикризові заходи вже готують і в президентській партії "Слуга народу". Їх анонсував глава фракції Давид Арахамія. За його словами, зараз важливо розібратися в тому, що сталося, і наскільки підвищення тарифів було обгрунтованим. Остаточне рішення для усунення виниклої проблеми він пообіцяв озвучити в найближчі дні.

Важливо відзначити, що протести проти підвищення тарифів пройшли сьогодні по багатьом містам України. Сотні людей вийшли на вулицю в Чернівцях, Полтаві, Львові, Івано-Франківську, Одесі, Краматорську, Прилуках, Кропивницькому, Мелітополі, Херсоні, Вінниці. Українці перекривають дороги і і вимагають, щоб влада невідкладно відреагувала на їхні вимоги і знизила ціни на комунальні послуги.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року в Україні подорожчали газ для населення, холодна вода і електроенергія. Ціни у постачальників природного газу будуть коливатися від 6,99 до 10,8 гривні за кубометр. Показник максимальної ціни збільшиться на 20,5%. НАК "Нафтогаз" для побутових споживачів підвищує тарифи до 7,22 грн за кубометр. Це означає, що газ для населення подорожчає на 14% в порівнянні з груднем, коли діяв тариф 6,33 грн / куб. м. Подорожчання холодної води заплановано в середньому на 10-15%. Остаточні ціни НКРЕКУ оприлюднить в січні. Підвищення тарифів на електроенергію буде відбуватися поетапно. Але вже з січня за світло доведеться платити в середньому на 30% більше.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський відреагував на обурення українців щодо карантину. Він доручив Кабміну детально пояснити людям карантинні обмеження, що діють з 8 по 24 січня, щоб уникнути непорозумінь українців і влади.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?