Зеленський остаточно вирішив провести в Україні податкову амністію
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський остаточно вирішив провести в Україні податкову амністію

Зеленський остаточно вирішив провести в Україні податкову амністію
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський остаточно вирішив провести податкову амністію, що було однією з його передвиборних обіцянок. Кілька днів тому він вніс на розгляд Верховної Ради невідкладні законопроєкти № 5153 і № 5154, які можуть розглянути парламентарії вже на цьому тижні. Зеленський пропонує встановити спеціальну ставку податкового збору від 2,5% до 9%, щоб українці змогли задекларувати свою нерухомість та інші активи в Україні і за кордоном, що не були задекларовані до 2021 року. Глава комітету українського парламенту з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев чітко пояснив, які активи можуть потрапити під податкову амністію, передає ONLINE.UA з посиланням на Telegram Гетманцева.

Податкова амністія, яку пропонує Зеленський, передбачає наступні одноразові ставки податкового збору:

  • 5% для валютних цінностей, розміщених на рахунках в банках України, та інші активи, які знаходяться в Україні,

  • 9% - валюта, на банківських рахунках та інші активи, які перебувають за кордоном, право грошової вимоги до нерезидентів;

  • 2,5% - за облігаціями внутрішньої держпозики, придбаних в період з 1 січня 2021 року по 20 червня 2022 року до подачі декларації.

Спеціальний збір потрібно буде сплатити протягом 10 календарних днів з дня подачі декларації. Джерело отримання доходів перевіряти не будуть.

У законопроєктах про податкову амністію Зеленський пропонує звільнити від оподаткування деякі активи без подачі спецдекларації. Серед них: нерухоме майно в Україні відповідно до державних реєстрів у вигляді (квартира - до 120 кв. м або майнові права на таку квартиру, житловий будинок до 240 кв. м або його незавершене будівництво за умови права власності на земельну ділянку, нежитлова нерухомість , в тому числі незавершена, некомерційного призначення до 60 кв. м, земельні ділянки в межах нормативів безоплатної приватизації), один транспортний засіб, який є в реєстрі (крім ТЗ, призначеного для перевезення 10 осіб і більше, або з об'ємом двигуна не менше 3000 куб. см, або середня ринкова вартість якого перевищує 375 мінімальних зарплат, а також крім мотоцикла з об'ємом двигуна більше 800 куб. см, літака, вертольота, яхти, катера), інші активи сумарною вартістю не більше 400 тисяч гривень.

Під податкову амністію не зможуть потрапити:

  • активи, отримані в результаті кримінальних правопорушень, за винятком тих, які були отримані від ухилення від сплати податків / зборів або порушень валютного законодавства;

  • активи осіб, щодо яких відкритого судочинство за статтями 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), 258-5 (фінансування тероризму) і 306, ч.1-2 368-4, 369 і 369-2 Кримінального кодексу;

  • готівкові кошти.

Також подати спецдекларацію не зможуть малолітні або неповнолітні, недієздатні особи, та ті, хто приховував ці активи і не вказував їх деклараціях відповідно нд антикорупційним законодавством, починаючи з 2005 року.

Зеленський розраховує, що податкова амністія дасть можливість людям вийти з тіні і приверне гроші в економіку та в бюджет. Як зазначає Гетманцев, ніхто не знає точної суми грошей, яка знаходиться у громадян в тіні. Він підкреслює, що за підрахунками мова йде про суму приблизно в 50 млрд доларів, з яких, як сподіваються в команді Зеленського, податкова амністія допоможе вивести з тіні як мінімум 10 млрд.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський наблизився до виконання ще однієї своєї передвиборчої обіцянки - введення народовладдя в Україні. 17 лютого спікер парламенту Дмитро Разумков підписав резонансний закон № 3616, який викликав неоднозначну реакцію в більшій мірі в політичному співтоваристві.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?