Зеленський остаточно визначився з забороною на імпорт електроенергії з Росії
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський остаточно визначився з забороною на імпорт електроенергії з Росії

Зеленський остаточно визначився з забороною на імпорт електроенергії з Росії
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон про сертифікацію оператора передачі електроенергії відповідно до вимог ЄС. Він дозволить остаточно заборонити імпорт електрики з Росії.

Джерело: Офіс президента України

На Банковій пояснили, що закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі" № 1396-их, який Верховна Рада прийняла 15 квітня 2021 року, сприятиме виконанню міжнародних зобов'язань України щодо імплементації третього енергопакету ЄС.

Зокрема, в законі затверджено наступне:

  • забезпечення можливості сертифікації оператора системи передачі (ОСП) електричної енергії за моделлю відділення ISO (Independent System Operator). Ця модель передбачає, що такий оператор користується майном, яке забезпечує цілісність об'єднаної енергетичної системи України, в той же час це майно залишається у власності держави;

  • операторами системи передачі може бути не тільки власник системи передачі, як зараз, а й суб'єкт господарювання, 100% корпоративних прав якого належать державі або державної компанії;

  • управління об'єктами державної власності, що використовуються для передачі електроенергії, може здійснювати тільки уповноважена урядом України міністерство;

  • позбавлення уряду повноважень припиняти права господарського відання на державне майно, яке використовується в процесі здійснення діяльності з передачі електричної енергії, а також повноважень скасовувати акти міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, які видаються в рамках управління суб'єктами господарювання, які здійснюють передачу електроенергії.

Окремим пунктом в законі передбачено надання повноважень національному регулятору НКРЕКП на припинення імпорту електроенергії з Росії та Білорусі. Для цього комісія повинна анулювати всі підсумки аукціонів з доступу до міждержавних мереж для поставок з Росії та Білорусі.

Імпорт електроенергії з Росії в Україну

Україна восени 2019 року почала імпортувати електроенергію з Росії після чотирьох років перерви. У квітні 2020 року імпорт припинився через пандемію. Але в 2021 році Україна знову відновила імпорт електроенергії з Росії та Білорусії - глава правління "Укренерго" Володимир Кудрицький назвав відновлення імпорту електроенергії вимушеним.

Зеленський заявляв про необхідність обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусі. У МЗС стверджують, що мета України в 2023 року приєднатися до системи постачання електроенергії з ЄС. Для цього потрібно повністю відрізуватися від білоруської і російської системи, щоб інтегруватися в ЄС.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?