Зеленський підписав декларацію 5 країн з лідерами Польщі та країн Балтії
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський підписав декларацію 5 країн з лідерами Польщі та країн Балтії

Зеленський підписав декларацію 5 країн з лідерами Польщі та країн Балтії
Джерело:  online.ua

3 травня президент України Володимир Зеленський здійснює робочий візит до Польщі. У Варшаві він вже підписав спільну декларацію 5 країн разом з президентом Польщі Анджеєм Дудою та президентами країн Балтії.

Джерело: пресслужба ОПУ

У декларації йдеться про продовження діалогу і співпраці України, Польщі, Литви, Латвії та Естонії. Її прийняли до 230-річчя прийняття Конституції 3 травня - акта, який регулював правову систему в Речі Посполитій. Це був перший подібний документ в Європі і другий у світі сучасний основний закон держави, який набрав чинності.

У спільній декларації глави держав висловили необхідність підтримки свободи, суверенітету, територіальної цілісності, демократії, верховенства права, рівності і солідарності в країнах.

"Згадуючи досвід минулого, пишаючись досягненнями нашої теперішньої співпраці в регіоні, усвідомлюючи виклики, з надією дивимося в майбутнє. Висловлюємо переконання, що успіх нашої спільної спадщини та спільного дому, корінням яких є європейська цивілізація, вимагає, щоб Європа, як і дім, будувалася на фундаментальних цінностях і принципах. До них, без сумніву, належать: свобода, суверенітет, територіальна цілісність, демократія, верховенство права, рівність та солідарність. Європа, що об’єднується, повинна бути відкритою для всіх країн і народів, які поділяють такі цінності", - йдеться в декларації 5 країн.

Лідери України, Польщі, Латвії, Литви та Естонії наголосили на важливості підтримки до прагнень всіх націй регіону, з якими народи об'єднує "спільна історична доля".

"Вважаємо, що для всіх нас солідарність народів, особливо в умовах сучасних загроз для нашої спільної безпеки, є одним з наріжних каменів миру, стабільності, розвитку, добробуту та стійкості. Керуючись цим переконанням, ми віддані продовженню діалогу та співпраці держав, які ми представляємо", - підкреслюється в документі, який підписали Зеленський, Дуда, президентка Естонії Керсті Кальюлайд, глава Латвії Егілс Левітс і лідер Литви Гітанас Науседа.

Візит Зеленського в Польщу - що відомо

Зеленський під час робочого візиту до Польщі взяв участь в урочистостях з нагоди 230-ї річниці Конституції 3 травня. Він привітав президента Польщі Анджея Дуду з цією датою.

"Демократичні цінності - ознака історії Польщі. Поважаю польську традицію законотворчості і реформ. Конституція Польщі була проявом прагнення до справедливості, яке об'єднує наші країни і всю європейську спільноту", - звернувся Зеленський до польського лідера.

Крім урочистих заходів, Зеленський також проведе двосторонні переговори з президентом Польщі Анджеєм Дудою і лідерами інших країн.

Перша Конституція Речі Посполитої - головні факти

  • Перша Конституція Речі Посполитої була прийнята Сеймом 3 травня 1791 року.

  • Цим документом були зрівняні права деяких верств населення, розділена влада на законодавчу, виконавчу і судову, він став основою польської демократії.

  • Конституція для польського народу стала символом незалежності, нагадуванням про те, що рідна земля має всі шанси стати процвітаючою і відродженої.

  • Вона проіснувала всього 19 місяців - в травні 1792 року польське королівство окупували російські війська, після чого документ анулювали.

  • Після цього Польща, як держава, зникла з карти світу на довгі 123 роки. І тільки в 1918 році, коли Польща знову здобула незалежність, день Конституції знову став головним святом країни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?