Зеленський підписав закон про посилення кримінальної відповідальність для військових
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський підписав закон про посилення кримінальної відповідальність для військових

Зеленський підписав закон про посилення кримінальної відповідальність для військових
Джерело:  online.ua

Глава держави Володимир Зеленський підписав законопроєкт 8271, який посилює кримінальну відповідальність для військових за невиконання бойових наказів, втечу з поля бою чи військової частини. Що важливо розуміти, цей закон підтримував головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний попри критику правозахисників, експертів, багатьох українців та петицію на сайті президента про накладання на нього вето.

Джерело:  сайт Ради

Зеленський посилив кримінальну відповідальність для військових: що відомо

Варто звернути увагу не те, що законопроєкт 8271 був ухвалений парламентом України ще 13 грудня: за нього голосували всі партії, окрім "Голосу".

В проєкті закону зафіксована пропозиція стосовно внесення змін до статей 69 та 75 Кримінального кодексу України щодо "виключення можливості призначення більш м'якого покарання військовослужбовцям, ніж передбачено законом та звільнення від відбування покарання з випробуванням".

Окрім того, буде підвищений рівень санкцій за вчинення військових адміністративних правопорушень.

Закон пропонує надати повноваження Військовій службі правопорядку у ЗСУ здійснювати огляд уповноваженими посадовими особами військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння з використанням технічних засобів та тестів.

Правозахисники звертають увагу на те, що цей законопроєкт суттєво обмежує право українських військових на судовий захист.

Тепер судді не будуть враховувати всі обставини справи, коли виносять вирок у справах про військові злочини. Тепер судова практика буде одностайна – усім військовим реальні й великі строки. І тим, хто самовільно залишив місце служби, бо перебував у стані алкогольного сп'яніння, і тим, хто за станом здоров'я дійсно не зміг вчасно прибути на службу, - виступила з коментарем з цього приводу аналітик руху ЧЕСНО Вікторія Олійник.

Що таокж важливо розуміти, петиція із закликом до Володимира Зеленського ветувати законопроєкт була опублікована 15 грудня і набрала за добу понад 25,5 тисяч голосів при необхідних для розгляду 25 тисячах.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?